fbpx

Turizam pomaže ekonomiji Grčke da se oporavi

santorini, Greece

Zvaničnici u Grčkoj rekli su da predviđaju da će nacionalna ekonomija ove godine rasti za 4,5 do 5 odsto, delom zbog otpornosti turističkog sektora.

Kako prenosi Reuters.com, grčki IOBE je u ponedeljak objavio da se predviđa da će ekonomija zemlje porasti od 9,0 do 9,5 odsto u 2021. zbog rasta turističke industrije od 76,6 odsto na godišnjem nivou u prvih devet meseci ove godine.

Osnovni scenario IOBE predviđa još jedan snažan učinak ove godine, sa prihodima od turizma koji će dostići 80 do 90 procenata rekordnih ukupnih vrednosti registrovanih u 2019. Procene grupe su nešto iznad vladine prognoze rasta od 4,5 procenata.

„Uprkos činjenici da će prošlogodišnja baza biti veća, mi revidiramo rast malo naviše jer ekonomija pokazuje jaku dinamiku“, rekao je šef IOBE Nikos Vetas. „Ova stopa inflacije nije nešto što ekonomija ne može da podnese.

Pored toga, očekuje se da će uticaj oživljavanja turističke industrije smanjiti nezaposlenost na prosečnih 13,5 odsto sledeće godine. Očekuje se da će inflacija potrošača usporiti na 1,5-2,0 odsto 2022. godine.

Što se tiče vakcinacije protiv korona virusa, Grčka će odobriti ulazak samo putnicima čija je konačna doza vakcinacije data u poslednjih sedam meseci, osim ako nisu primili i dopunsku injekciju, počevši od februara.

Izvor: Travel Pulse

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!