fbpx

Turizam nije samo putovanje, već i mir

jan-reinicke-wpe6tNilkac-unsplash

Kako se svet postepeno otvara, ponovno pokretanje turizma donosi nadu ljudima širom sveta.
Oporavak sektora predstavlja jedinstvenu priliku za ponovnu procenu uticaja koji turizam ima na ljude i planetu i za izgradnju inkluzivnije, održivije i otpornije budućnosti. – piše World Economic Forum

Najnoviji Indeks razvoja putovanja i turizma Svetskog ekonomskog foruma jasno pokazuje razmere izazova, ali i ogroman neiskorišćen potencijal turizma, posebno za zemlje u razvoju.

Turizam nikada nije bio relevantniji. Niti je njegova važnost i za naša društva i za naše ekonomije bila vidljivija kao što je sada. Pandemija je, izazvala uvođenje ograničenja putovanja, i ogroman pad potražnje za putovanjima, dovela ovaj sektor do skoro potpunog zastoja. Čineći to, dovela je u opasnost mnoge milione radnih mesta, dovela u opasnost milione preduzeća i dovela do naglog pada vitalnog finansiranja za rad na očuvanju kulturnog i prirodnog nasleđa.

Kako se svet ponovo postepeno otvara, ponovno pokretanje turizma donosi nadu ljudima širom sveta. Štaviše, povratak turizma pruža priliku da se ponovo afirmišu vrednosti koje definišu sektor, a to su mir, solidarnost i međunarodna saradnja. Oporavak sektora takođe predstavlja jedinstvenu priliku da se ponovo proceni uticaj koji turizam ima na ljude i na našu planetu i da se izgradi inkluzivnija, održivija i otpornija budućnost. – Piše World Economic Forum.

Najnoviji Indeks razvoja putovanja i turizma Svetskog ekonomskog foruma jasno pokazuje razmere izazova, ali i ogroman neiskorišćen potencijal turizma, posebno za zemlje u razvoju. Takođe pokazuje da su održivost i otpornost ključni stubovi rasta turizma i da razvoj turizma može biti uspešan samo ako se gradi na sistemskom pristupu gde ljudi, planeta i prosperitet idu ruku pod ruku.

Promene u potražnji, uključujući težnju ka većoj digitalizaciji, rastuće interesovanje za iskustva zasnovana na prirodi i pojavu digitalnih nomada, dovešće do mnogih izazova, ali i ogromnih mogućnosti za nova preduzeća, preduzetnike i čitave zajednice.

Već se uspostavljaju destinacije koje služe turistima netradicionalnih ukusa. Ali da bi se ove mogućnosti realizovale, sektoru je potrebna i ekonomska i praktična podrška. Sada je vreme da sve zemlje daju prioritet turizmu i podrže ovaj sektor kroz oporavak posle COVID-a i dalje. Sada je vreme da se izgradi nova struktura upravljanja turizmom. Ovo uključuje i vlade i privatni sektor. Vlade treba da stave turizam u centar razvojnih politika, a privatni sektor može doprinijeti većoj koordinaciji i partnerstvima, kao i novom inovativnom finansiranju.

Slika: UNWTO

Izvor: World Economic Forum

Fotografija: Unsplash.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!