fbpx

Turistički vodiči ponovo apeluju na hitnu pomoć turističkom sektoru

people-2157814_1280

Predstavnici Udruženja turističkih vodiča Srbije održali su danas peti po redu “Javni čas” odakle su apelovali za pomoć turističkoj industriji i javnom prevozu u drumskom saobraćaju, ukazujući da su se ti sektori našli u veoma teškom položaju usled krize izazvane pandemijom korona virusa.

Član Upravnog odbora Udruženja turističkih vodiča Srbije Jelena Stanković rekla je da su današnjim performansom u Pionirskom parku u Beogradu, petim po redu od jula, želeli da ukažu na težak položaj u kojem se našla ova grana, naročito turistički vodiči koji praktično zbog celokupne situacije ne mogu da rade, odnosno nemaju posla.

– Želimo i da skrenemo pažnju javnosti koliko je važna profesija licenciranog turističkog vodiča, a još nismo svi dobili očekivanu pomoć naročito kolege koje su angažovane na privremenim i povremenim poslovima, honorarnim i autorskim ugovorima, a ima ih oko 300 – rekla je Stanković novinarima.

Navodi da je situacija u ovom sektoru šarolika i da je tako 300 turističkih vodiča ostalo bez paketa pomoći države koji obuhvataju isplatu minimalaca i odlaganje poreza i doprinosa na zarade.

Kaže i da je bilo razgovora sa predstavnicima Ministarstva trgovine i turizma o tome i da očekuju da će se taj proces ubrzati i uskoro uslediti konkretniji razgovori oko pomoći.

Objašnjava da je zakonski omogućeno da turistički vodiči mogu da rade kao samostalni preduzetnici, zatim da rade u turističkim agencijama kao stalno zaposleni ili u drugim firmama, a da povremeno rade kao vodiči.

Ukazuje i da ima dosta licenciranih vodiča, ali se ne bave svi tim poslom.

Ističe da mnoge kolege odlaze da rade u kol centrima i na sličnim poslovima i da ne znaju da li će se vraćati primarnoj profesiiji.

Stanković kaže da je poslednjih godina svaka turistička sezona bila bolja od prethodne i da je naročito 2019. bila rekordna, a i za ovu su, pre pandemije postojala velika očekivanja.

Njen kolega Aleksandar Jablanović kaže da su turistički vodiči praktično ostali bez posla zbog celokupne situacije i da je finansijska situacija veoma teška.

– Počinju da se javljaju male naznake da će biti bar nešto posla, ali to su sada jedna tura mesečno ili jednodnevni izlet, ali to je za sada jako mali broj – kaže Jablanović.

Turistički vodiči su na današnjem skupu podsetili i na ono što je deo njihovog posla, a to su priče o ličnostima koje su stvarale državu, bitnim istorijskim događajima, zgradama, političkim odlukama, sportskim uspesima naših timova na svetskim i evropskim takmičenjima…

Izvor: eKapija

Fotografija: ilustracija, Unsplash

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!