fbpx

Turističke organizacije: Subvencionisanje polisa osiguranja protraćen novac građana

Travel Agency

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) ocenile su da je subvencionisanje polisa osiguranja “protraćen novac svih građana Srbije”, jer ta mera neće pomoći turističkim agencijama da prežive i sačuvaju radna mesta.

Te dve organizacije u saopštenju dodaju da subvencije naročito nisu od koristi malim i srednjim agencijama, čije je poslovanje najugroženije, ali ni da ta ekonomska mera neće sačuvati novac putnika u slučaju da agencije bankrotiraju.

– Oko 95% agencija od osiguravajućih kompanija još uvek nije dobilo ponudu za ugovaranje nove polise od insolventnosti, pa neće moći ni konkurisati za ovu vrstu pomoći, dok su posredničke agencije potpuno izostavljene” – navodi se u saopštenju.

Dodaju i da je praksa pokazala da aktuelne polise od insolventnosti ne obezbeđuju potpunu isplatu štete u slučaju bankrota agencije, jer su polise limitirane i po uslovima osiguranja se ne mogu aktivirati zbog pandemije i državnih mera.

– Stav udruženja UTAS i ANTAS je poznat, a to su individualne polise osiguranja kako je u nekim zemljama Evropske unije, jer bi tako sredstva putnika bila potpuno zaštićena. Pripremamo kompletno rešenje koje ćemo uskoro predstaviti resornom ministarstvu, osiguravačima i drugim zainteresovanim stranama – rekli su u tim organizacijama.

UTAS i ANTAS ocenjuju da će subvencije za kupljene polise od insolventnosti iskoristiti izuzetno mali broj agencija, i to mahom najvećih, a da kasne i obećani krediti za likvidnost iz Fonda za razvoj, koji bi pomogli da se prebrodi period do normalizacije poslovanja.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!