fbpx

Turističke navike koje će se zadržati i nakon pandemije

covid-19-5323154_1280

Turizam se zbog pandemije uveliko promenio, počevši od razmišljanja i ponašanja do pristupa odlučivanju o destinacijama na koje turista putuje.

Sve je jasnije da svet više neće biti isti, čak ni nakon okončanja krize. Promene u turističkom kontekstu vidljive su u ponašanju i potražnji, a sve je izraženije direktno bukiranje putem proverenih i pozitivno ocenjenih prodajnih platformi. U prodajnom smislu, najbitnije je postalo stvaranje poverenja i sigurnosti na putovanju.

Prema analizama turističke kompanije Croatia Luxury Rent, vidljivo je javljanje novih trendova koji idu u korist iznajmljivačima izvan većih turističkih naselja, a u manjoj meri pada potražnja smeštaja u većim urbanim popularnim turističkim odredištima.

To, naravno, nije pravilo u svim aspektima, osobito ako su pojedine smeštajne jedinice u većim središtima takve da pružaju sigurnost koja je danas postala potrebna da bi se realiziovala prodaja kapaciteta.

Prema netom dovršenoj analizi sprovedenoj na temelju iskustva rada s klijentima iz celog sveta, njihovih upita i specifične potražnje, Croatia Luxury Rent izdvojila je specifičnosti koje se pokazuju kao ključni faktori, a neupitno su postali standard uzrokovan pandemijom.

Na temelju pretpostavki može se očekivati kako će navedeni trendovi postati konstanta i nakon okončanja pandemije, zaključuje Josip Stulić iz CLR-a.

“Od samog početka pandemijske krize shvatili smo da najveći broj upita pre donošenja odluke o rezervaciji pojedinog smeštaja kreće od želje za dobijanjem potrebnih preduslova za adekvatan rad na daljinu. Očito je da su najviše profitirali oni iznajmljivači turističkog smeštaja koji su imali najbolje uslove koje turisti žele. Smatram da će navedena praksa ostati i nakon pandemije, a slobodno mogu reći da će digitalni nomadi biti ključni u popunjavanju turističkog smeštaja u predsezoni i postezoni”, rekao je Stulić te je dodao kako se sve više traži higijenski maksimum, što i ne čudi ako se zna da se time smanjuje potencijalna opasnost od zaraze.

Nadalje, uprkos činjenici da Hrvatsku udeo noćenja od čak 90 posto stranaca čini predvodnikom na Mediteranu, u poslednje dve godine taj se odnos značajno menja.

Naime, veliki broj domaćih turista u poslednje dve sezone, s naglaskom na razdoblja izvan udarne letne sezone, stvarao je solidnu popunjenost kapaciteta.

Velik broj smeštajnih kapaciteta na Jadranu bio je popunjen i tokom potresa u Zagrebu i na Banovini, kada je određeni broj ljudi zbog straha odlazio na sigurnija područja na obali, ali i vraćao se vikendima, nakon što su završili s poslom te tražili mir od stresa uzrokovanih ovom elementarnom nepogodom.

Rastom tehnološkog napretka, naglašava Stulić, porasla je svest o mogućnostima procene kvaliteta i drugih ključnih aspekata na destinaciji koji su presudni za konačnu odluku pri odabiru, kupovini smeštajnog kapaciteta i dolasku na lokaciju.

“Naši gosti – uprkos drugačijim trendovima pri, na primer, iznajmljivanju stanova ili apartmana – i dalje insistiraju na kontaktu s predstavnicima na lokaciji kako bi u osobnom kontaktu dobili sve nužne i željene informacije o smeštaju, lokaciji, uslovima, mogućnostima i ostalim njima bitnim aspektima”, ističe Stulić.

“U poslednje dve sezone zabeležili smo znatno produženje boravka na destinaciji što se zasniva na sigurnosti koju gosti dobijaju, ali i financijskoj uštedi zbog niže cene najma ako je boravak duži. Moram naglasiti kako je ove, ali i prošle sezone, najveći broj rezervacija došao u poslednjem trenutku i mišljenja sam da je to trend koji će u budućnosti doživeti još veći procvat”, zaključio je Stulić.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!