fbpx

Turistička zajednica Zadarske županije uspešno odradila niz promotivnih kampanja na ključnim evropskim tržištima

zadar-201904_1280

Turistička zajednica Zadarske županije je tokom 2021. odradila niz promotivnih kampanja na ključnim evropskim tržištima, te ostvarila izuzetne promotivne rezultate. Aktivnosti su provođene u više specifičnih kampanja prilagođenih tržištu i ciljanim grupama, a neke od kampanja su još u toku. Počevši s komunikacijom s domaćim tržištem u proleće i vreme evropskog „lockdown-a“, kampanje na emitivnim tržištima ne staju do novembra.

Glavna „Zadar Region“ kampanja je pokrenuta odmah po objavi povoljnih informacija s tržišta odnosno otvaranja granica za putovanja, a trajala je sve do jula zbog trenda „last-minute“ rezervacija. Ciljevi kampanje su bili podsticaj gostima na dolazak u Zadarsku regiju uz nuđenje celovitog rešenja za njihov odmor – kuda otići, šta učiniti i gde odsesti, odnosno povećanje broja dolazaka u destinaciju. Za postizanje zadatih ciljeva odabrani su turistički proizvodi porodičnog turizma, aktivnog, te nautičkog turizma, a dogovorena je saradnja s partnerima u vidu subregija – TZ Nin kao Nin Rivijera, TZ Starigrad i Rivijera Paklenica, TZ Pag za ostrvo Pag i TZ Sali za klaster Otoka. U delu kampanje su se kao partneri uključili i Falkensteiner hoteli konkretnom komercijalnom ponudom.

Kvalitetan sadržaj je usklađen sa specifičnostima svakog tržišta i ciljnim grupama, te je osigurao dobre rezultate kampanje na svim tržištima – Nemačkoj, Austriji, Poljskoj, Češkoj i Sloveniji. Članci na najboljim medijima poput T-online.de, Krone.at, WP.pl, Seznam.cz, pojačavani su putem dodatnih kanala, tačnije Display i Social kanala na kojima su korištene privlačne fotografije destinacija i turističkih proizvoda kombinovane s modernim vizuelnim identitetom i porukom koja je omogućila dobru vidljivost među konkurencijom i drugim medijskim sadržajima, kao i izgradnju svesti o brandu odnosno destinaciji.

Rezultat potrošnje sadržaja je bio izuzetan, članci su preko svih tržišta pročitani 133,835 puta, prosečno vreme provedeno na člancima bilo je 3 minute i 18 sekundi, a ukupan broj sati koje su korisnici proveli u konzumaciji članaka iznosi čak 2,380 sati. Kampanje su ukupno ostvarile 75 miliona prikaza s više od 90,000 klikova prema internetskim stranicama TZ Zadarske županije. Na društvenoj mreži Facebook ostvareno je više od 40,000 reakcija (click, like, share, komentar) dok je video oglas na YT prikazan 1,6 miliona puta.

Paralelno s glavnom kampanjom odvijala se i kampanja na jednoj od vodećih globalnih platformi za putovanja – Lonely Planet-u i to u saradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom koja je osigurala medijske pakete. Putem ove značajne globalne platforme za putovanja, novosti i turistička ponuda Zadarske županije plasirala sa na tri važna tržišta i to Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke i Poljske.

Tokom jula i avgusta provedena je „Explore“ kampanja usmerena na unapređenje nove web sekcije Explore na www.zadar.hr koja predstavlja predloge za obilazak atrakcija i aktivnosti s naglaskom na posebne interese i posebne tržišne grupe poput porodica. Cilj je ove kampanje bio gostima koji borave na široj destinaciji, odnosno u susednim županijama, tokom letnjih meseci istaći razne mogućnosti za zabavu, aktivnosti i atrakcije na području Zadarske županije, bogatu i raznoliku ponudu, te ih time podstaćina posetu. Ukupno je ostvareno gotovo 1,7 miliona impresija i preko 10.000 poseta stranice. Uz to na Facebooku je dosegnuto gotovo 360.000 korisnika s preko milion impresija oglasa te je ostvareno 2.417 klikova prema Explore podsekciji.

Prateći informacije s tržišta i odličnu situaciju, TZ Zadarske županije žurno je reagovala pa je tako u avgustu pokrenula kampanju „ Summer & Beyond“ usmerenu na kasno leto, septembar i oktobar, a s ciljem pojačanja last minute interesa. S obzirom na performanse tokom ove godine i postojanu avio povezanost koja će trajati kraja oktobra, izdvojena su tržišta Nemačke, Austrije, Poljske, Češke, Nizozemske, Francuske, Belgije, Švicarske, UK i Skandinavije.

Od proleća se kontinuirano provode i kampanje u novinama i top medijima domaćeg, te slovenskog tržišta, a koje su dodatno imale svoje vezane objave i u digitalnim izdanjima medija. Višemesečne kampanje u seriji premium i specizovanih izdanja bile su odlična promotivna prilika za motivisanje domaćeg i najbližeg, slovenskog tržišta, a koji su se posebno iskazali u periodima „lockdowna“ i počecima otvaranja stranih tržišta.

„Povratne reakcije na pokrenute kampanje su bile izuzetno pozitivne i sa sigurnošću možemo reći kako su podstakle brojne goste sa ciljanih tržišta da svoj odmor provedu upravo u Zadarskoj županiji. Tome svedoči i ostvareni turistički promet tokom letnjih meseci koji je nadmašio sva očekivanja.“ – izjavila je direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija dodavši kako im uz održavanje povoljne epidemiološke situacije sledi i uspešna podezona.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!