fbpx

Turistička zajednica Kantona Sarajevo daje 1 mil KM direktne pomoći hotelijerima, agencijama i vodičima

sarajevo

Turistička zajednica Kantona Sarajevo pokrenula je inicijativu za dodelu direktne pomoći turističkom sektoru, jer je imao najveći pad prometa zbog proglašenja pandemije uzorkovane virusom korona.

Uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, a nakon analize Programa rada i Finansijskog plana za 2020. godinu, Turistička zajednica Kantona Sarajevo ponudila je izdvajanje milion maraka.

Od navedenih interventnih sredstva raspodele, 800.000 KM je Javnim pozivom predviđeno za podršku hotelijerima, 150.000 KM za turističke agencije, te 50.000 KM za turističke vodiče sa licencom.

Kako se ističe u saopštenju za javnost, isplata će biti realizirana do kraja nedelje.

Kriterijum raspodele novca za hotelijere je visina uplaćene boravišne takse u 2019. godini, a za agencije visina uplata prema hotelijerima u 2019. godini.

Ministar privrede KS Draško Jeličić zahvalio je turističkim radnicima za strpljenju.

– Otvaranje granice BiH prema evropskim i ostalim državama, čiji stanovnici poseduju validne potvrde o zdravstvenom stanju, može predstavljati značajan faktor za popunjavanje hotelskih kapaciteta i oživljavanje ukupne turističke ponude – poručio je ministar Jeličić.

Istakao je sporost administracije na nivou Federacije Bosne i Hercegovine koja, kako je ističe, još nije dostavila planirana sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prema Kantonu Sarajevo.

Taj novac trebalo bi da bude usmeren za pomoć privrednim subjektima, koji su u aprilu i maju imali veliki pad prihoda.

– Kantonalno ministarstvo privrede primilo je i obradilo 3.087 upitnika i pripremilo isplatu minimalnih plata za april i maj za više od 10.000 radnika čiji su poslodavci ispunili kriterije javnog poziva Ministarstva privrede Kantona Sarajevo – ističe u saopćenju Press KS.

Ministar napominje da su se opštine pridružile tom programu pomoći privrednicima i fizičkim licima, koja su svoju delatnost registrovali u opštinama.

Izvor: eKapija

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!