fbpx

Turistička sezona na Blidinju bolja od očekivane

blidinje-lake-g12e044d7e_1920

Uprkos pandemiji koronavirusa, turistička sezona u Parku prirode Blidinje odvija se i bolje od očekivanog, a za sledeću najavljuju nabavku 10-ak mobilnih snežnih topova i povećanje smeštajnih kapaciteta.

Najveći broj posetilaca, uz one domeće, dolazi iz susedne Hrvatske, posebno iz Dalmacije, kazao je direktor Parka prirode Blidinje Zdravko Kutle, dodavši kako je najveća posećenost Blidinja oko Božića i Nove godine.

– Tokom Novogodišnjih praznika imali smo muzički program i program dočeka na kojem je bilo preko 2.500 ljudi. Uprkos nedostatku snega smeštajni kapaciteti na Blidinju su bili popunjeni do zadnjeg mesta – rekao je Kutle.

Iako je korona na ostali turistički sektor uticala negativno, naglašava, na Blidinju to nije slučaj, već naprotiv, beleži se povećan broj gostiju.

– Imamo povećan broj domaćih gostiju i gostiju iz susednih zemalja koji upravo radi korone dolaze na Blidinje kako bi se odmorili od situacije u kojoj se svet trenutno nalazi – naglašava direktor Parka prirode Blidinje.

Blidinje je park prirode i turističko-zdravstvena oaza smeštena na području tri BiH kantona. Većina smeštajnih kapaciteta su privatne vikendice, ali Kutle navodi da su u planu dva objekta koja bi povećala broj ležaja na području Blidinja.

– Mi imamo nekoliko motela i popriličan broj privatnih vikendica apartmanskog sadržaja. Sprema se i planinarski dom ispod Masne Luke koji će imati 70 ležaja, te upravna kuća Parka prirode sa 40 ležaja, a taj smeštaj imaće četiri zvezdice i verujemo da će od sledeće zime to biti u upotrebi – navodi.

Pritom naglašava kako se provukla priča da neće biti dozvoljena gradnja kad ovo područje bude proglašeno nacionalnim parkom pa da na Blidinju trenutno ima nekoliko primera divlje gradnje. No, to su, smatra, problemi s kojima bi se trebale pozabaviti jedinice lokalne samouprave, a ne park prirode.

– Smeštajni kapaciteti na Blidinju su zadovoljavajući jer smo mi vikend destinacija, a najveći maksimum doživimo za Novu godinu. Tokom nedelje onaj ko dolazi, dolazi obično u svoje vikendice ili vikendice svojih poznanika – istaknuo je Kutle.

Radnim danima, naglašava, Blidinje je puno manje posećeno, a i ne postoji hotel koji bi radio čitavo vreme, iako je njegova izgradnja bila planirana na stazi kao i kod ostalih skijališta, ali je to obustavljeno zbog imovinsko-pravnih odnosa.

Još jedan problem s kojim se susreću je i nepostojanje snežnih topova koji bi pomogli u produženju skijaške sezone, ali i problem koji bi se uskoro trebao rešiti.

Kutle navodi da su oni, kao park prirode, napravili cevovod koji puni spremnik bazena s 4.000 litara, što je količina koja bi mogla sve staze pokriti slojem od 30 centimetara snega u jednoj turi. Takođe, potrebna je i odgovarajuća temperatura zraka da bi to bilo funkcionalno.

– Za sledeću sezonu mi bismo trebali imati 10 mobilnih snežnih topova koji bi se koristili za donji deo staze koji treba pokriti snegom. Moraćemo odraditi i pripremne radove kopanja kanala, a to je tek ostvarivo za iduću sezonu. Kada to zaživi, možemo slobodno reći da će Blidinje postati skijaška oaza – rekao je Kutle.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!