fbpx

Turistička grana koja je “profitirala” od pandemije

Forest

“Na neku i sreću nas iz seoskih domaćinstava ovo je povećalo posete, verovatno zato što narod ne ide nikud mimo države”, kaže Šajin Piljić. Pandemija koronavirusa izazvala je nemerljive ekonomske štete, jedna od grana koja trpi najveći udar je turizam. Međutim, u vreme kada je prelazak granice skoro pa nemoguć, raste zainteresiranost BiH građana za seoski turizam. Jedna od opština koja je poznata po ogromnom prirodnom turističkom potencijalu i velikom broju seoskih domaćinstava je Šipovo.

”Izuj probleme. Uspori. Odmori”, ispisano je na ulazu u idilično seoce, kao iz bajke, nedaleko od Šipova, a nizvodno četiri kilometra od izvorišta reke Janje.

Na brzacima, kaskadama, ostrvcima Janjskih otoka smešteno je nekoliko seoskih domaćinstava i ovde domaćini goste dočekuju od ranog proleća do kasne jeseni.

Najčešći gosti su iz Banja Luke i okolnih gradova, ali ima ih iz Srbije. Dragana Šajin Piljić ovo domaćinstvo vodi 10 godina i kaže da je ova sezona jedna od najboljih.

“Na neku i sreću nas iz seoskih domaćinstava ovo je povećalo posete, verovatno zato što narod ne ide nikud mimo države”, kaže Šajin Piljić.

Janjski kajmak, pastrmka iz rukavaca Janje, domaća pogača, kukuruza osnovna su gastronomska ponuda. No, specijalitet ovog kraja je sir – Janjska pletenica.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!