fbpx

Turisti u Crnoj Gori biće upisivani putem mobilne aplikacije

austin-distel-gUIJ0YszPig-unsplash

U narednim godinama turisti u Crnoj Gori biće evidentirani u mobilnoj aplikaciji, čime će se smanjiti “siva zona”, navodi se, između ostalog, u Programu ekonomskih reformi od naredne do 2024. godine.

U dokumentu objavljenom na sajtu Vlade navodi se da je “siva zona” poslovanja prisutna kod velikog broja zemalja, pa tako i u Crnoj Gori i već duži niz godina predstavlja jedan od najvećih izazova, sa kojima se suočava privreda, posebno kada je reč o uslužnim delatnostima, odnosno u turizmu, trgovini i građevinarstvu.

– Mera podrazumeva unapređenje sistema evidencije boravka turista u Crnoj Gori kroz povezivanje Registra boravaka stranaca i Centralnog turističkog registra uz izradu mobilne aplikacije za prijavu gostiju. Osnovni cilj je stvaranje preduslova da se na sveobuhvatan način obezbede tačni i ažurni podaci o ostvarenom turističkom prometu – piše, između ostalog, u dokumentu.

Dodaje se da se navedeni podaci odnose na broj i strukturu gostiju u ugostiteljskim objektima, broju ostvarenih noćenja i vreme boravka.

– Njihovim prikupljanjem postiže se kvalitetniji obuhvat statističkih podataka, kao i podataka koji se tiču boravka stranih lica na teritoriji Crne Gore. Na ovaj način značajno će se, uz mere koje se sprovode na planu fiskalizacije prometa i usluga, doprineti efikasnijem radu nadležnih institucija (Monstat, CBCG, MUP, Poreska uprava, Uprava za inspekcijske poslove), u smislu bolje naplate boravišne takse, poreza, povećanja prihoda od turizma i drugo što u krajnjem za rezultat ima pozitivan uticaj na budžet Crne Gore i to u kontinuitetu – navodi se u dokumentu.

Implementacijom mere obezbeđuje se korelacija sa preporukama 4. i 5. sa Ministarskog sastanka i ključnim izazovom br. 2 – smanjenje neformalne ekonomije iz Ocjene crnogorske ekonomije od EK.

– Takođe, stvaraju se preduslovi za uspešnije realizovanje projekta eVlada, posebno sa aspekta fiskalizacije, odnosno unapređenje nacionalnog regulatornog ambijenta i povezanosti rada institucija – kvalitetnije upravljanje javnim finansijama – navodi se u dokumentu.

Ističe se da će smanjenje nelojalne konkurencije obezbediti uslove za bolje poslovanje koje implicira veći broj zaposlenih.

– Imajući u vidu da većinu radne snage u turizmu čine žene, doprineće se i ekonomskom jačanju žena, a u konačnom i ispunjenju ciljeva održivog razvoja UN. Takođe, pozitivan efekat implementacije mere ogleda se i u smanjivanju migratornih kretanja na relaciji sever-jug i povećanju broja mladih koji ostaju na seoskom području – dodaje se u dokumentu.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!