fbpx

Turisti se vratili u BiH: Od početka godine zabeleženo 700.000 noćenja

sarajevo

Da se bosanskohercegovački turizam oporavlja od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, pokazuju i službeni podaci turističkih zajednica, kao i Agencije za statistiku BiH.

Od početka ove godine, prema podacima Agencije, turisti su ostvarili 328.624 posete, što je više za 54,4 posto te 757.839 noćenja, odnosno za 49,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Beleži se i porast broja putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. U odnosu na jul prošle godine, taj broj je deset puta veći. Prošlog meseca kroz Sarajevski aerodrom prošlo 136.017 putnika, dok je taj broj u julu 2020. godine iznosio 13.345.

Kada je reč o broju obavljenih letova, on je u julu 2021. godine bio 1.582, što je u poređenju sa julom 2021., kada je ostvaren 491 let, tri puta više.

Amir Hadžić, predsednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, ističe da je, što se tiče popunjenosti smeštajnih kapaciteta, situacija najbolja u jedinom BiH gradu na moru.

”Pohvalio bih Neum. Oni imaju popunjenost bolju nego ikada. Ljudi su željni odmora i mora, a i odlazak izvan BiH je otežan”, rekao je Hadžić.

Što se tiče BiH hotelijerstva, prema rečima Hadžića, još je mnogo slobodnih kapaciteta te se situacija sporije popravlja u poređenju s 2018. i 2019. godinom.

‘Turisti moraju ispuniti puno uslova na granicama zbog koronavirusa. Popunjenost je još slaba, ali u svakom slučaju je bolja nego prošle godine”. kazao je Hadžić za Avaz.

U Sarajevu u subotu počinje i Sarajevo Film Festival (SFF). Ulice su već danima pune turista, a popunjenost smeštajnih kapaciteta takođe raste.

Hadžić očekuje da će se i u sledećim danima beležiti povećanje, ali smatra da bi situacija bila još bolja kada SFF ne bi bio lokalnog karaktera.

Ipak, naglasio je da je trenutno stanje odlično u usporedbi s prošlom godinom, kada je Festival održan online te nije bilo turista.

”Očekujemo i u narednom periodu priliv turista, ukoliko pandemija koronavirusa ponovo ne ugrozi i dolazak turista, a i poslovanje”, zaključio je Hadžić.

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo kažu da je u mesecu junu 2021. KS posetilo 41.508 gostiju, od čega je 34.882 strana državljana.

‘Povećanje u odnosu na 2020. godinu iznosi 717,1 posto, U odnosu na 2019.godinu je smanjenje za 50,5 posto”, naveli su.

Dragan Jurković, načelnik Neuma, za Avaz je rekao da su ovim delom sezone svi zadovoljni. Restorani i letne bašte, prema rečima Jurkovića, vrve od gostiju.

”Čini se da će svi ove godine dobiti svoj deo turističkog kolača. Tokom poslednjih 15-ak dana kod nas su svi kapaciteti popunjeni. Ako ovakve vremenske prilike budu potrajale, očekujemo prebukiranost i do kraja sezone. Svi su zadovoljni, to s ponosom ističem. Naglašavam da naši državljani čine 70 posto gostiju”, kaže Jurković.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!