fbpx

Turisti koji su boravili barem tri noći u komercijalnom smeštaju u Hrvatskoj imaće povoljnije antigenske testove

croatia-1185084_1280

Ministarstvo turizma i sporta osiguralo je distribuciju milion i 81 hiljadu antigenskih testova u regionalne zavode za javno zdravstvo širom Hrvatske koji su dostupni za domaće i strane turiste. Povoljniji antigenski testovi biće dostupni za turiste koji su boravili barem tri noći u komercijalnom smeštaju, a za navedenu meru Ministarstvo turizma i sporta osiguralo je 20 miliona kuna.

Naime, predviđena sredstva za nabavku antigenskih testova su iz proračuna MINTS-a sa ‘stavke’ za povećanje konkurentnosti turističke destinacije, a preraspoređena su Ministarstvu ekonomije i održivog razvoja u delu Direkcije za robne zalihe, koje je provelo javnu nabavku testova.

Celi proces je trajao, te je tek od juče ( 14.07.2021 ) objavljeno kako je kenula distribucija antigen testova prema regionalnim zavodima za javno zdravstvo širom Hrvatske.

Cena antigenskih testova za turiste biće simbolična, najavljivala je pre ministarka turizma i sporta, Nikolina Brnjac. Kako je javna nabavka prošla, uputili smo upit Ministarstvu, koliko će ukupno koštati antigenski testovi za turiste i od kada vrede nove cene, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Postavlja se pitanje, je li Hrvatska trebala osigurati besplatno testiranje za strane turiste?

Po mom mišljenju apsolutno da. To bi bila najbolja moguća reklama, a samim time imali bi ogromnu besplatnu reklamu u svim globalnim medijima kao destinacija koja se najbolje pripremila za ovogodišnju turističku sezonu. Trošak testiranja treba gledati kroz investiciju, ne samo kroz besplatan globalni PR i reklamu, nego i kao dodatni motiv dolaska, a samim tim i dodatnu turističku potrošnju u destinacijama. 

S druge strane, znamo koliko državna blagajna zavisi od turizma? Da ponovim, pokrivanje troška testova nije trošak, nego investicija.

U ovom trenutku u Hrvatskoj boravi više od 700.000 turista, a pred nama je razdoblje u kojem možemo očekivati i još veći broj turista. Situacija u nama konkurentnim destinacijama nije povoljna i to nam svima mora biti upozorenje da nastavimo biti odgovorni. Sledeće nedelje ključne su za ovu turističku godinu ne samo iz razloga što očekujemo najveći broj turista i najveću potrošnju, već i zbog toga ukoliko održimo epidemiološku situaciju povoljnom, stvorićemo preduslove i za dobre rezultate u jesenjem delu turističke godine što nam svima mora biti cilj“, rekla je ministarka Brnjac.

Na nivou čitave Hrvatske dosad je u 2021. godini ostvareno 3,9 miliona dolazaka i 20,4 miliona noćenja, odnosno 51 posto više dolazaka i 47 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. 

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!