fbpx

Tršić, Ždrelo i Bela Voda u izboru Svetske turističke organizacije za Najbolje turističko selo 

8BEE5E87-CB4B-45D3-AD10-894A92F1B055

Sela Tršić, Ždrelo i Bela Voda izabrana su za najbolja turistička sela u Republici Srbiji na Konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Ona će predstavljati Srbiju ove godine na Konkursu za Najbolje turističko selo koji organizuje Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO), navedeno je na sajtu Ministarstva.

Tršić nadomak Loznice, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, ističe se Znamenitim mestom Tršić, svojevrsnim muzejom na otvorenom velike kulturne i turističke vrednosti, gde se izdvaja Vukovo imanje sa Vukovom spomen kućom.
Ždrelo na dodiru Mlave, Stiga i vrhova Homolja, odakle polaze brojne planinarske staze ka vrhovima Vukan i Mali Vukan, diči se i stazom VIA FERATOM, atraktivnom u sportskom i turističkom smislu. U Ždrelu su i manastiri Reškovica i Svete Trojice, podignuti na temeljima manastira iz 14. veka.
Bela Voda, selo nadomak Kruševca, bogato je mineralnim i pijaćim vodama i poznato po kamenu “Belovodski peščar” koji je proslavio umetnička dela Moravske škole. Selo je slavno i zbog Specijalnog rezervata prirode “Osredak” i brojnih kulturnih manifestacija kao što su Belovodske rozete Srbije, vajarske kolonije, mozaičarske kolonije.
Mokra Gora je prošle godine proglašena za jedno od najboljih turističkih sela u svetu kao primer ruralne destinacije sa ogromnim potencijalom za unapređenje seoskog turizma na konkursu UNWTO

Firme: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!