fbpx

Tripadvisor: Putnički trendovi na koje treba paziti 2021. godine

girl-1561989_1920

Tripadvisor, najveća svjetska platforma za putovanja, objavio je istraživanje oko budućih putničkih trendova otkrivajući kako potrošači planiraju putovati 2021. godine i kakav je utjecaj trajna pandemija imala na njihovo putovanje navike planiranja.

U izvješću, koje je analiziralo podatke o pretragama na šest glavnih tržišta (Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, Italija, Japan i Singapur), utvrđeno je da postoji sve veće povjerenje i potvrda potrošača da će putovati u inozemstvo 2021. godine, posebno u drugoj polovici godine.

Postoje neki trendovi koji su se pojavili 2020. godine i koji će se vjerojatno zadržati i 2021. i kasnije. Sigurnosna i higijenska pitanja ostat će veliki prioritet za putnike, a alati poput Tripadvisorove značajke TravelSafe mogu igrati važnu ulogu u pomaganju ugostiteljskim poduzećima da prikazuju korake koje su poduzeli – i poduzimaju – kako bi zaštitili svoje kupce i goste – navode iz Tripadvisora.

Popularnost izleta u prirodi i aktivnosti na otvorenom – trendovi su koji su analitičari istraživanja Tripadvisor isticali tijekom 2020. godine, a isti će biti i u 2021. godini jer putnici traže mir i opuštanje daleko od gužvi.

U izvještaju Tripadvisora ističe se pet turističkih trendova na koje treba paziti 2021. godine.

Putnici planiraju putovati u inozemstvo u drugoj polovici godine, ali neće čekati da naprave planove

Gotovo polovica (47%) anketiranih putnika na globalnoj razini kaže da planiraju putovati u inozemstvo 2021. godine, uključujući 45% američkih putnika. Jedan od deset (11%) globalnih ispitanika već je rezervirao međunarodno putovanje za 2021. godinu, uključujući 14% ispitanika u SAD-u.

Iz Tripadvisora očekuju značajan oporavak u industriji u ljetnim mjesecima. Većina hotelskih klikova i pretraga na Tripadvisoru su za putovanja koja se odvijaju od svibnja nadalje na međunarodna odredišta, za razliku od domaćih, koja i dalje dominiraju hotelskim klikovima za putovanja planirana između siječnja i travnja. To je rani signal da se putnici osjećaju sve sigurnije da će moći putovati u inozemstvo 2021. godine, barem u zadnjoj polovici godine, navode iz Tripadvisora.

Za destinacije i turističke operatore poruka je jasna: bez obzira na to što odlučite ponuditi putnicima ove godine, nemojte čekati. Svakog dana sve više i više putnika ne sanja samo svoje sljedeće putovanje u inozemstvo, već ga planiraju i rezerviraju.

Najizraženiji inozemni putnici su njemački i britanski putnici – u prvom tjednu siječnja 85% hotelskih pretraga i klikova na Tripadvisoru u bilo kojoj zemlji planiralo je međunarodne pauze za kasnije ove godine.

Nijemci i Britanci najviše žele pobjeći od svojih matičnih država. U prvom tjednu siječnja 85% britanskih ili njemačkih hotelskih klikova na Tripadvisoru planiralo je bijeg u inozemstvu. U istom razdoblju nešto više od polovice (53%) svih hotelskih klikova američkih putnika odnosilo se na međunarodna odredišta, iako je udio međunarodnih hotelskih klika na tržištima poput Australije (14%) i Japana (10%) bio znatno niži.

Cijepljenje pozitivno utjeće na samopouzdanje putnika

Uvođenje cjepiva pozitivno utjeće na samopouzdanje putnika, a brzina kojom vlade provode cijepljenje protiv COVID-19 izravno će utjecati na to koliko brzo će se oporaviti turistički sektor. Programi cijepljenja neće utjecati samo na samopouzdanje putnika da putuju, već će imati velik utjecaj na to gdje će putnici i putovati.

Globalno, više od tri četvrtine (77%) ispitanih putnika kaže da će vjerojatnije putovati u inozemstvo ako prime cjepivo. Više od četvrtine (26%) ispitanika kaže kako bi putovali samo na odredišta koja zahtijevaju cijepljenje posjetitelja prije putovanja, a australski (32%) i američki (30%) putnici očekuju da će odredišta to usvojiti sigurnosna mjera.

Procijepljenost svake države kao što znamo, a to govori i ovo istraživanje, igrat će glavnu ulogu ove godine. Naravno, uz sve epidemiološke standarde i protokole te jasnu komunikaciju.

Domaća putovanja ostaju visoko na popisu želja putnika za 2021. godinu

S obzirom na to da je puno putnika svoje planove u 2020. godini moralo prebaciti s putovanja u inozemstvo na odmor bliži svojoj kući, bilo bi lako pretpostaviti da bi očekivani poticaj međunarodnog turizma mogao doći na štetu domaćeg turizma. Ipak, putnici i dalje imaju snažnu želju za putovanjem unutar vlastite zemlje, navodi se u istraživanju.

U prvom tjednu siječnja gotovo 70% hotelskih klikova na Tripadvisoru rezerviralo je domaća putovanja, dok se dalje, od svibnja do kolovoza, još uvijek pokazuju najpopularniji mjeseci za domaće odmore. Na globalnoj razini, tri četvrtine (74%) ispitanih putnika planira otputovati barem na jedno noćenje u domaće destinacije. Broj planiranih putovanja također naglašava kontinuiranu popularnost domaćih odmora s gotovo polovicom (45%) ispitanika koji su planirali najmanje dva domaća putovanja 2021. godine, u odnosu na 40% koji su odsjeli na barem dva domaća odmora u 2020. godini. Više od trećine ispitanika (34%) ove godine planira najmanje tri domaća putovanja, u usporedbi s 31% ispitanih Australaca i 24% britanskih putnika.

Za destinacije i turistička poduzeća koja žele privući domaću publiku, više od dvije trećine (72%) ispitanika koji planiraju domaći odmor još uvijek ga nisu rezervirali, pa još uvijek postoji prilika za tvrtke da uhvate tu potražnju.

Želja za putovanjem je jača nego ikad prije

S planovima putovanja koji su otkazani početkom 2020. godine, mnogi ljudi sanjaju o svom sljedećem velikom odmoru više od deset mjeseci, pa ne čudi da je želja za putovanjem jača nego ikada prije. A to se očituje i u tome koliko vremena putnici troše na istraživanje i planiranje svakog aspekta putovanja.

Tri četvrtine (74%) ispitanih putnika kaže da će ove godine potrošiti više vremena na odabir odredišta; dvije trećine (66%) provest će više vremena čitajući recenzije, 72% će potrošiti više vremena odabirući smještaj, a 70% više vremena tražiti će stvari koje mogu doživjeti u destinaciji. Ovaj entuzijazam za precizno planiranje pokazuje i koliko daleko mnogi putnici već planiraju svoja putovanja iz 2021. godine. Gledajući prozor za rezervaciju putnika ( vremensko razdoblje između rezerviranja putovanja i putovanja), više od petine (22%) svih klikova na smještaj na Tripadvisoru u prvom tjednu siječnja odnosilo se na putovanja koja su se odvijala nakon travnja.

Potrošači jedva čekaju da večeraju po restoranima, ali njihova potreba za dostavom hrane i dalje će trajati

Budući da su restorani bili i dalje su zatvoreni u mnogim zemljama, usluga prijevoza i dostave naglo je porastao jer su potrošači nastojali zadovoljiti njihov apetit.

Naručivanje hrane od kuće ili dostava hrane prema mišljenju Tripadvisora definitivno će kao potrošački trend ostati na snazi u doglednoj budućnosti.

Gotovo polovica (47%) ispitanika kaže da planiraju posjetiti restorane u 2021. (ako i kada to dopuste lokalna ograničenja), a četvrtina ispitanika (27%) kaže da ove godine planiraju i dalje naručivati hranu za doma. Većina ispitanih potrošača (64%) također izvještava o želji da više kupuju lokalno, a u SAD-u gotovo tri četvrtine (73%) ispitanih putnika kaže da sada pokušavaju kupovati lokalno kao rezultat COVID- 19. Istraživanje sugerira kako će dostava hrane ostati trajno ili barem još neko vrijeme.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!