fbpx

Trikovi koji će vam olakšati naredno putovanje 

6A757D1B-E6B6-4581-B05B-1C34890DF5BB

Kada su putovanja u pitanju, postoji dosta korisnih saveta koji vam mogu olakšati pakovanje, nalaženje smeštaja i povoljnih avionskih karata, kao i za snalaženje na novim mestima.
Pratite Google pretragu za bukiranje avionskih karata
Najjednostavniji način i najlakši pregled za letove na željenu destinaciju imate preko Gugl pretrage. Nemojte ići direktno na sajt neke kompanije dok ne dođete do željenog leta, datuma i cene. Na Guglu, kada otvorite kalendar letova, najjeftiniji letovi biće obeleženi zelenom bojom, te ćete imati uvid u to kojim danima je cena karata veća a kojim manja. Takođe, ako previše gledate jedan isti datum i let i vidite da je cena znatno porasla od prethodne pretrage, pokušajte da izbrišete “istoriju vaših pretraga”, a zatim opet unesite željenje datume. Ukoliko cena stvarno nije drastično skočila, trebalo bi da vam se vrati stara cena od prethodnih pretraga. 

Imate višak stvari, a ne znate gde ćete sa njima? Evo tajnog trika 
Obično karte sa dodatnim prtljagom znaju biti znanto skuplje, te se uvek opredeljujmo da koristimo samo ručni prtljag ili ranac kada putujemo. Međutim, u ručnom prtljagu uvek nedostaje malo mesta, za još par majica ili farmerki i ne možemo da zatvorimo kofer od pretrpanosti. A da li ste znali da ako ponesete jastuk za spavanje ili putni jastučič okovratnik, on ne važi kao prtljag – vaše je apsolutno pravo da ga nosite. Pa u tome i leži tajna, izvadite punjenje iz jastuka i stavite vaše dodatne majice i stvari koje nisu mogle da vam stanu u kofer. 

Skinite oflajn mape sa Gugla za lokacije koje posećujete
Pošto u inostranstvu nećete uvek imati dostupan internet, ono što vam je najbitnije logično jeste – gde se nalazite i kuda se krećete. Gugl mape imaju opciju za skidanje mapa koje rade i kada nemate internet. Jednostavno pre nego što krenete na put, otvorite aplikaciju, unesite željenu rutu i mapu kuda ćete se kretati i kliknite na tri tačke sa desne strane za “više opcija” i pojaviće vam se između ostalih opcija i “skiniite oflajn mapu”. Tako će vam se u aplikaciji sačuvati sve mape određene destinacije koje možete koristiti i kada niste povezani na internet. 

Videli ste hotel na nekom sajtu za rezervaciju? Kontaktirajte hotel direktno i tražite manju cenu 
Sajtovi za rezervacije hotela uzimaju proviziju od hotela za njihovo reklamiranje na njima. Vi kroz rezervaciju plaćate direktno tu proviziju, jer hotel normalno poveća cenu za tu proviziju koju mora da plati sajtu. Izaberite hotel koji vam se dopada, zatim ga nađite onlajn i kontaktirajte direktno putem mejla. Napišite da ste videli smeštaj na sajtu i pitajte da li postoji opcija za jeftiniju ponudu za noć, ako rezervišete direktno smeštaj preko njih. Većina hotela će vam ponuditi jeftiniju opciju za direktnu rezervaciju. 

Skenirajte sva vaša dokumenta i sve karte da ih imate u elektronskoj formi na telefonu
S obzirom na to da ste u inostranstvu i da zavisite od vaših dokumenata i karata u svakom trenutku, najbolje bi bilo da skenirate sve od papirologije što imate i da vam stoje na jednom mestu. Nikada se ne zna kada možete da zagubite neku kartu, a većina aerodroma prihvata karte u elektronskoj formi. I zbog praktičnosti i podsećanja, lakše vam je da imate sve potrebne informacije na jednom mestu u vašem telefonu. 

Taksi i javni prevoz rezervišite unapred 
Sve je jeftinije kada unapred rezervišete. Onlajn sajtovi za rezervaciju hotela, takođe nude opciju rezervisanja taksija. Ne samo da je ovo jeftiniji način rezervacije taksija od aerodroma do hotela, već je i najefikasniji, jer će vas taksi čekati odmah pri izlasku iz aerodroma. Ako dođete na aerodrom i na licu mesta tražite taksi do hotela to može biti skupa opcija, zato je uvek važno da prvo pitate koliko će vas vožnja koštati pre nego što sednete u vozilo. To važi i za javni prevoz, karte za voz pokušajte da kupite onlajn unapred. Ukoliko država u koju idete ima opciju ujedinjene karte za sav javni prevoz, ova opcija vam je najisplativija.

Novac ne menjajte na aerodromima i u strogom centru grada 
Iako vam je najlakše da prvo što uradite u stranoj zemlji kada dođete jeste da zamenite novac u lokalnu valutu, radi lakšeg funkcionisanja, pokušajte da izbegavate aerodrome, železničke stanice, hotele i centar grada. Ako određena valuta postoji u vašoj zemlji – zamenite unapred. Ili kontaktirajte nekoga od poznanika ko je bio u određenoj zemlji da li ima tu valutu, s obzirom da nam uvek ostane nešto novca sa raznih putovanja. Ukoliko nemate drugu opciju dok ne dođete do neke normalne menjačnice, bolje platite karticom. 

Prijavite se na svaki program lojalnosti avio kompanija
Možda ne putujete često ili često menjate avio kompanije kada putujete, pa izbegavate da se prijavljujete na određene programe lojalnosti. Ipak uradite to. Nikada ne znate kada će put opet da vas nanese na određenu avio kompaniju, a prijava za program lojalnosti je besplatna, tako da samo možete imati benefite od toga u budućnosti. Da li su to besplatne milje, prioritetni ček in ili pristup aerodromskom VIP laundžu, svakako da ne može da škodi. 

Obavezno uzimajte putno osiguranje 
Nikada ne možete znati šta može da vam se dogodi na putovanju, te je vrlo bitno da ne ignorišete putno osiguranje, iako mnogo ljudi to radi. Ukoliko nemate putno osiguranje koja ide uz vašu kreditnu karticu ili druge načine kako ga plaćate, pred putovanje idite i platite putno osiguranje za broj dana i zemlju u koju planirate da idete. Nije neka velika stavka što se finansija tiče, a može vam olakšati život u slučaju da imate neki problem. 

Ako idete na duža putovanja birajte noćne letove
Kako biste izbegli da na određeno putovanje stignete kasno uveče i da vam time “propadne” jedan ceo dan, birajte noćne letove. Time štedite novac na toj jednoj noći u hotelu i stižete rano ujutru na ček in, tako da vam ne propada dan i samim tim imate ceo jedan dan za istraživanje nove destinacije.

Uvek nosite univerzalni punjač sa sobom, pogodan za svaku utičnicu 
Mnogo puta se dešavalo – dođete u stranu zemlju, uđete u hotelsku sobu i kada želite da napunite telefon, vidite da je utičnica drugačija. Iako ste bili ubeđeni da ta država nema drugačiju utičnicu od vaše, to ne mora da znači. Samo u Evropi ima šest različitih vrsta utičnica, tako da biste izbegli neprijatna iznenađenja, budite uvek spremni za svaku priliku ili iznenađenje. Univerzalna utičnica nije velika i biće vam od velike koristi da je nosite sa sobom. 

Dođite na aerodrom ranije kako biste tražili mesto do prozora ili sa više prostora za noge
Ukoliko dođete ranije na ček in, pre ostalih putnika i avion je još uvek prazan (mada postoji mogućnost da su određeni putnici unapred rezervisali svoja mesta u avionu), možete pitati za sedište po želji, bilo to do prozora ili bilo to sedište sa većim prostorom za noge. U većini slučajeva dobićete ono što tražite. 

Novac rasporedite na više mesta
Nikada novac ne držite samo na jednom mestu, u vašoj torbi. Već raspodelite. Nešto stavite u ručni prtljag, nešto u torbu, a na kraju krajeva nešto i u džep. Tako i kada dođete na određenu destinaciju, gledajte da nikada vaš novac i kartica budu na istom mestu.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!