fbpx

Trendovi putovanja u slobodno vreme se brzo menjaju

beach-3226488__340

TravelBoom, vodeća agencija za digitalni marketing zasnovan na podacima, upravo je objavila svoj izveštaj Studije trendova putovanja u slobodno vreme za 2022. godinu, nakon što je ove godine anketirala više od 2.000 putnika usred iscrpnog istraživanja na ovu temu. Upoređujući njihove odgovore sa odgovorima kombinovanih 90.000 učesnika u ranijim studijama, kompanija je došla do sveobuhvatne slike o tome kako se sektor menja.
Poslednja velika studija o putovanju u slobodno vreme sprovedena je 2019. godine, tako da ovogodišnji izveštaj otkriva mnogo o tome kako su se putnici koji planiraju i rezervisali u slobodno vreme promenili od vremena pre pandemije. Trenutno, neki od najuticajnijih faktora koji stvaraju neke zapanjujuće promene u razmišljanjima, preferencijama i ponašanju potrošača su rastući troškovi putovanja, ukupna ekonomija, tekući problemi COVID-19 i tehnološki alati.
„Putovanja u slobodno vreme su i dalje jedna od industrija koje su najviše pogođene u periodu nakon pandemije i potrošači su veoma svesni inflacije, dugotrajne zabrinutosti oko COVID-19, zajedno sa visokim očekivanjima za destinacije i smeštaj“, rekao je Pete DiMaio, izvršni direktor TravelBoom-a. „Naša godišnja studija Trendova putovanja u slobodno vreme nam omogućava da bolje razumemo način razmišljanja potrošača i put do kupovine kako bismo mogli da prilagodimo naše marketinške strategije većem uticaju.“
Ključni uvidi:
— Visoki troškovi utiču na planove za odmor.
Više od jedne trećine ispitanika reklo je da će možda morati da otkažu postojeće planove za odmor zbog zabrinutosti za budžet. Pedeset šest odsto je reklo da visoke cene gasa umereno ili značajno utiču na njihove odluke o putovanju. Glavne tačke koje su onemogućavale ispitanike da rezervišu putovanja bile su brige o budžetu (53%), troškovi prevoza (48 % ) i troškovi smeštaja (45 %).
— Putnici sprovode više onlajn istraživanja nego ikada ranije.
Putnici sve više uranjaju na mreži i detaljnije istražuju svoje mogućnosti. Prosečan putnik poseti 5,5 veb lokacija tokom procesa planiranja odmora i rezervacije, što obično uključuje pretraživač, meta mašinu, OTA, sajt za recenzije i samu veb lokaciju hotela.
— Faktori koji utiču na odluke o putovanju se menjaju.
U 2022. godini 46,3 % ispitanika je navelo cenu kao primarnu pažnju prilikom planiranja odmora, u poređenju sa 37,9 % u 2019. godini. Uz cenu boravka, troškovi prevoza, pogodnosti i programi lojalnosti neki su od faktora koji mogu uticati izbor putnika.
— COVID-19 i dalje utiče na putovanja.
Studija je pokazala da 55 % ljudi i dalje uzima u obzir rizike od COVID-19 pre nego što rezervišu svoja putovanja. Među američkim putnicima u slobodno vreme, samo 13,5 % je reklo da pandemija i dalje ima veliki uticaj na putovanja. Ali, 45 % kanadskih putnika odgovorilo je isto, pokazujući kontinuirani uticaj COVID-19 na međunarodna putovanja.
— Recenzije nikada nisu bile važnije u procesu donošenja odluka putnika.
Studija je otkrila da 82 % putnika neće rezervisati svoj boravak u nekretnini bez prethodnog pregleda recenzija potrošača. „Recenzije i društveni dokazi su ključne tačke za rezervaciju odmora“, navodi se u izveštaju. U stvari, recenzije su uporan deo procesa kupovine, pri čemu se skoro 40 % potrošača putovanja poziva na recenzije u svakom koraku planiranja odmora.

Izvor: TravelPulse

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!