fbpx

Trebinje među 100 najboljih priča o održivosti destinacija u 2021.

trebinje-4601122_1920

Grad Trebinje je izabran među “100 najboljih priča o održivosti” sa pričom o Hercegovačkoj kući – odluka je koju je saopštio žiri konferencije “Globalni dani zelenih destinacija”, čiji je organizator Fondacija Green Destinations sa sedištem u Lajdenu u Kraljevini Holandiji.

Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da je Trebinje po prvi put učestvovao u ovom prestižnom takmičenju, koje se ove godine zbog epidemiološke situacije održalo onlajn.

On je istakao da je Trebinje našlo svoje mesto među 100 najboljih, gde su i regija Istra u Hrvatskoj, Ljubljana u Sloveniji, Bodrum u Turskoj, regija Bratislave u Slovačkoj, Kjoto u Japanu, te mesta u Brazilu, Portugalu, Australiji, a da, prema oceni žirija, projekat Hercegovačke kuće predstavlja sjajan primer uključivanja lokalne zajednice i saradnje sa čitavim nizom partnera.

– Hercegovačka kuća sada ima oko 120 kooperanata sa tendencijom širenja broja domaćina koji plasiraju svoje proizvode. Do kraja godine očekujemo i njeno otvaranje u Beogradu. Ovo priznanje je dodatni motiv za celi tim Gradske uprave da nastavi sa idejama koje su dugoročno održive – naveo je Ćurić, saopšteno je na gradskom sajtu.

Prema njegovim rečima, ovo priznanje će omogućiti i da Trebinje postane vidljivije brojnoj zainteresovanoj publici širom Evrope i sveta, posebno turistima željnim za novim destinacijama koje imaju šta da ponude i koje svojim dugoročnim planovima obezbeđuju održive projekte.

Gradonačelnik je pojasnio da je Grad za ovo takmičenje aplicirao u maju, a da je već u junu potvrđeno učešće u drugom krugu.

Zamenik gradonačelnika Dražen Bošković kazao je da je ovo priznanje nagrada za celi tim koji je oko šest meseci radio na ispunjavanju 15 traženih kriterijuma iz oblasti održivog razvoja.

On je naveo da je prethodnih godina učestvovalo više stotina destinacija, navodeći da je Trebinje potvrdilo opredeljenost da iz godine u godinu bude atraktivnija turistička destinacija sa novim sadržajima koji privlače kako domaće, tako i strane goste.

– Najzahtevnija oblast turizma je održivi turizam. Ovo je godišnji događaj, sedmi po redu, koji povezuje stručnjake za održivost destinacija i turističkih zajednica kroz dobre prakse, kako bi se podržalo učenje među kolegama i otkrile inicijative, praktični alati i rešenja za destinacije održivog turizma – pojasnio je Bošković.

Bošković se zahvalio timu projekta USAID turizam, koji je pružio podršku Trebinju tokom procesa apliciranja.

– Ovim priznanjem Trebinje je dobilo i više konkretnih benefita – kao što je besplatan marketing koji je usmeren na celi svet. Imaćemo i mogućnost da u narednih 12 meseci predstavimo nove turističke atrakcije koje u međuvremenu realizujemo, a što je podržano od najpriznatijih svetskih turističkih agencija – dodao je Bošković.

Destinacije izabrane na ovom takmičenju biće predstavljene na Sajmu turizma u Berlinu koji treba da se održi krajem oktobra.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!