fbpx

Tourism BiH, inovativni digitalni alat za razvoj turističkih preduzeća i privlačenje turista

bosnia-2058087_1920

Kvalitetnija promocija turističkih potencijala BiH kao i značajnija podrška u privlačenju inostranih gostiju osnovna su zadaća jedinstvenog projekta – internet platforme Tourism BiH koja se svakodnevno usavršava i unapređuje. Uz to, ovaj sajt prerasta u nezaobilaznu stanicu i razvojni alat svim pružaocima turističkih usluga, kako hotelima i motelima, tako i svim ostalim turističkim uposlenicima.

Platforma je nastala kao rezultat saradnje brojnih stručnjaka iz oblasti turizma, ali i digitalizacije i promocije objedinjenih u okviru kompanije Disrupt Group iz Banjaluke. Kako su nam rekli, osnovni cilj projekta jeste pomoć promociji turizma u Bosni i Hercegovini, tačnije pomoć malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima, udruženjima i svima koji pružaju turističke usluge kako bi lakše pomovisali svoje proizvode, kao i turističke potencijale zemlje.

Osim toga, brojne su inovacije koje su implementirane kroz ovu platformu koja označava centralno mesto i polaznu tačku u digitalnom turističkom mapiranju BiH.

Kako ističe osnivač Disrupt Group, Bogdan Stevanović postoji ogroman nedostatak informacija namenjenih međunarodnim turistima.

– Projekat Tourism BiH i njegova aplikacija Bihy žele da isprave takvo stanje. Kroz naše digitalne kanale donosimo brojne informacije – od saveta za putovanja do rezervacije i prodaje karata – na jednom centralizovanom mestu. Takođe, bavimo se hitnom potrebom za digitalizacijom, ili bolje rečeno modernizacijom, koja već neko vreme koči rast sektora u regionu – objašnjava osnivač Disrupt Group.

Stevanović je dodao i da će kroz dodatno finansiranje projekat ući u drugu fazu, koja će uključivati pokretanje i distribuciju edukativnog materijala.

– To će uključivati platformu za učenje i razvoj koja će podržati preduzeća u usvajanju savremenih digitalnih praksi i ubrzati njihov oporavak od posledica pandemije virusa korona – zaključio je Stevanović.

Centralno mesto turističkih preduzeća

Tourism BiH predstavlja jedini domaći turistički portal koji je prilagodio i optimizovao sadržaj kako lokalnim, tako i internacionalnim posetiocima, a pokriva teritoriju cele BiH, što je ujedno bio i jedan od osnovnih motiva za pokretanje i realizaciju ovog projekta, navode u Disrupt Group.

Portal tourismbih.com objedinjuje sadržaj koji se odnosi na 19 lokacija širom BiH, uključujući razne korisne informacije kao i brojne ponude u vidu tura i paketa. Tourism BiH je ujedno i pokretač inicijative u vidu ambasadorskog programa, gde svi zaljubljenici naše zemlje mogu da predstave svoje priče i iskustva na portalu i ostalim kanalima, koji trenutno broje preko pola miliona impresija na mesečnom nivou. Suština programa svodi se na prikazivanje bogatstava i atrakcija zemlje kroz oči ambasadora, koji kroz sadržaj daju niz praktičnih i korisnih saveta za posetioce. Kompletan sadržaj je preveden i na engleski jezik što omogućava i internacionalnim čitaocima da budu u toku.

Uz to, u sklopu Instagram stranice koja ima više od 150.000 pratilaca, Tourism BiH je kreirao haštag #bihy koji je postao megapopularan i ima preko 17 hiljada objava.

Lokalne kompanije mogu promovisati svoje proizvode i usluge putem mobilne aplikacije Bihy, ali i kroz dobro uspostavljene kanale društvenih mreža na više jezika, koji ubrzano postaju najpopularnija turistička veb lokacija u regionu.

Preduzeća mogu ažurirati svoj sadržaj u realnom vremenu putem interaktivnog veb panela koji im omogućava upravljanje kalendarima, dostupnošću, plaćanjem putem interneta i još mnogo toga, dovodeći domaći turistički sektor u skladu sa modernim, globalnim standardima i očekivanjima.

Društvene mreže, aplikacija Bihy i sajt tourismbih.com zajedno ostvaruju preko milion kombinovanih prikaza mesečno, a Instagram nalog je trenutno najveći te vrste u zemlji.

– Tourism BiH donosi raznovrsne ponude, od prazničnih aranžmana do obilazaka kulturne baštine, preko planinarenja, splavarenja i sadržaja po meri, što omogućava centralizovani način za rast partnera – objašnjavaju u organizaciji.

Dodaju da su s obzirom na manjak edukacije u oblasti turizma i standarda koji ne odgovaraju zahtevima internacionalnih turista, deo svog znanja prenijeli u knjigu pod nazivom “Digitalizacijom prema turizmu 2.0 – Kako otvoriti vrata naše zemlje svetu”.

– Ova e-knjiga predstavlja jedan mali deo našeg desetogodišnjeg iskustva u marketingu u oblasti turizma. Fokusira se na prilike i izazove koje sa sobom nosi digitalizacija i na koje načine razni subjekti u turizmu na ovo mogu odgovoriti – kažu u Disrupt Group.

U sklopu edukativnog programa planiraju sprovesti i kurs/test znanja namenjen subjektima u turizmu koji će kroz ovaj program naučiti kako bolje prezentovati ponude, kako poboljšati svoj turistički produkt i koje se tehnike digitalnog marketinga trebaju usvojiti da bi se ovo postiglo.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!