fbpx

Top 5 zimskih destinacija u Srbiji za vikend odmor

pexels-visit-almaty-848595

Ukoliko je vreme da napunite baterije vikend putovanjem, a ne znate kuda biste se zaputili, ovo je pet fantastičnih predloga za istraživanje.

Tara

Najlepše mesto u zapadnom delu Srbije. Umerena nadmorska visina, između 800 i 1.500 metara idealna je za popularne zimske sportove. Veštačka jezera reke Drine, Zaovine i Perućac, upotpunjuju bogastvo pejzaža i daju prednost Tari u odnosu na druge planinske destinacije u Srbiji.

U neposrednoj blizini Tare su gradovi poput Užica i Višegrada, kao i Mokra gora. Nacionalni park Tara ustanovljen je 1981. godine i u velikom procentu od 80% predstavlja područje šumskih ekosistema.

Do najpopularnijeg vidikovca na Tari Banjska stena stiže se lako i u zimskim uslovima, a odatle se pruža neverovatan pogled koji doslovce oduzima dah. Kada se sve zabeli – prizor je još impozantniji. Još jedan vidikovac do kog se dolazi direktno automobilom jeste i onaj sa kog se u punom sjaju vidi malo jezero Spajići.

Rtanj

Perfektna destinacija za posetu u svakom periodu godine. Rtanj nije planina za ljubitelje adrenalinskih zimskih sportova, ali je kao stvorena za sve kojima je zima asocijacija na mir, relaksaciju i uživanje u neposrednom kontaktu sa prirodom.

Poznat je i kao “mistična planina” kako zbog svog osobenog oblika i položaja tako i zbog naučno dokazane činjenice da je reč o energetski izuzetno moćnom mestu. Zbog toga Rtanj posećuju istraživači, avanturisti i planinari. Penjanje se odvija tokom sva četiri godišnja doba.

U podnožju planine Rtanj je i prelepo, drevno selo Vrmdža, te ovalno Vrmdžansko jezero, kraškog porekla i bogato ribom, u koje se sliva voda sa okolnih brda. Takođe, na samo 20-ak kilometara je i Soko Banja gde možete uživati u nekom od spa centara.

Stara planina

Poznata je još iz Rimskog perioda, a za nju se vezuje i persijski naziv Balkan što znači brdovito područje. Stara planina je jedan od najposećenijih lokaliteta u Istočnoj Srbiji. Iako je Midžor njen najveći vrh, najpoznatija je po masivu Babin zub koji seže do 1758 metara.

Budući da je pet meseci godišnje pod snegom, Stara planina je vrlo posećena zimska turistička destinacija. Vrh Babin zub je omiljeno mesto pasioniranih skijaša upravo zbog izuzetnih mogućnosti za ovaj sport. Klisure u dolinama daju na atraktivnosti samom lokalitetu dok vrh Babin zub uživa status prirodnog rezervata.

Divčibare

U centralnom delu Maljena, jugoistočno od Valjeva, na udaljenosti od 38 kilometara, nalaze se Divčibare, poznato planinsko turističko mesto i vazdušna banja.

Divčibare preseca rečica Crna Kamenica. Za ovu rečicu vezan je i nastanak imena Divčibara. Po narodnom predanju, u davna vremena, kada je zbog letnje provale oblaka Crna Kamenica odjednom nabujala, u njenim vodama je našla smrt mlada čobanica. Da bi se sačuvao spomen na njen prerano ugašen život, planinskom polju je dat stari slovenski naziv Divčibare, što ustvari znači “devojačke bare”.

Masiv Maljena naročito karakterišu dobrim delom očuvane šumske sastojine, među kojima su četinarske šume jedina prirodna šuma ove vrste u severnoj Srbiji. Divčibare predstavlja kombinaciju čistog, planinskog vazduha i lekovitih banjskih svojstava, mesto za zimske sportove i letnja uživanja.

Povlen

Planina Povlen se nalazi u zapadnoj Srbiji, na oko tridesetak kilometara jugozapadno od Valjeva.

Planinu Povlen odlikuju guste šume i duboki rečni kanjoni. Planina obiluje stazicama za šetnju, od kojih svaka priča priču za sebe. Do najviših tačaka je teško doći, jer je planina teško prohodna. Svaki početak pohoda ne bi bilo loše započeti od planinarskog doma koji se nalazi na planini.

U podnožju Povlena se nalaze Taorska vrela, spomenik prirode i jedan od najlepših izvora u Srbiji. Ovo remek delo predstavlja pravo bogatstvo Valjevskog kraja.

Kod kanjona Trešnjice, pod Povlenom, nastanio se beloglavi sup. Ovoj retkoj i ugroženoj vrsti je ovo jedino sigrno stanište, pored kanjona reke Uvac.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!