fbpx

Tomislavgrad, Posušje i Jablanica nezadovoljni Nacrtom zakona o NP Blidinje

blidinje-lake-g12e044d7e_1920

Predstavnici opština Tomislavgrad, Posušje i Jablanica, tpkom prezentacije radne verzije zakona o Nacionalnom parku Blidinje, izrazili su rezerve prema predloženom zakonskom rešenju.

Kako su na prezentaciji, koju su u Tomislavgradu održali predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, istakli predstavnici spomenutih opština, oni nisu načelno protiv ideje formiranja nacionalnog parka, ali traže veću uključenost opštinskih vlasti pri izradi zakona i poštovanje stavova opština na čijem bi se području trebao prostirati budući nacionalni park.

Dostavljeni Prednacrt zakona o Nacionalnom parku Blidinje je nepotpun, površan i kao takav nije od interesa za opštinu Tomislavgrad, istaknuto je na prezentaciji, prenosi posusje.info.

Kako su kazali predstavnici Opštine Tomislavgrad, oni nisu protiv donošenja spomenutog zakona, ali upućuju na manjkavosti i pogreške, te upozoravaju kako u procesu izrade Prednacrta nije bilo nikakve komunikacije, odnosno radnih sastanaka predlagača i predstavnika Opštine.

– Zalažemo se za donošenje novog zakonskog okvira uz konsultovanje u najvećoj mogućoj mjeri opština i županija koje bi obuhvatio Nacionalni park u svi fazama izrade zakona kako je propisanom člankom 56. Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH – navodi se u ranijem zaključku Opštinskog veća Tomislavgrad.

Istaknuto je da se Opština Tomislavgrad posebno protivi proglašenju Nacionalnog parka na području planine Vran, gde postoji interes opštine za ekonomsko iskorištavanje šuma kao prirodnog bogatstva.

Takođe se traži da se zadrži mogućnost Opštine da raspolaže građevinskim zemljištem za izgradnju ekonomskih, turističkih i vikend objekata, kao i mogućnosti gradnje takvih objekata.

Opština Jablanica takođe je uputila primedbe na proces izrade Prednacrta zakona o Nacionalnom parku Blidinje u kojem, kako je istaknuto, nije tražena nikakva suglasnost ili mišljenje niti je Opština Jablanica na bilo koji način konsultovana.

U njihovom zaključku stoji da nisu protiv zaštite prirodnih vrednosti, ali zahtevaju poštovanje procedura, uključivanje lokalne zajednice i poštivanje zahteva Opštine Jablanica vezano za određivanje granica Nacionalnog parka Blidinje.

Opština Posušje takođe smatra da Prednacrt zakona o nacionalnom parku Blidinje nije od interesa za opštinu Posušje te se zalaže za donošenje novog zakonskog okvira uz aktivno učešće svih opština i županija na čijem se području nacionalni park prostire, u svim fazama izrade zakona.

Nakon višesatne rasprave predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma pozvali su sve zainteresovane da se očituju i dostave pisane predloge na adresu ministarstva.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!