fbpx

Tivat očekuje 85% turističkog prometa iz rekordne 2019. godine

montenegro-4427434__340

U Turističkoj organizaciji (TO) Tivat očekuju da će tokom ove godine ostvariti zacrtani cilj, a to je 85% turističkog prometa iz rekordne 2019, saopštili su njeni predstavnici.
Iz tivatske TO su agenciji Mina-business rekli da je u Tivtu, prema zvaničnoj statistici Monstata, tokom prvih šest meseci ove godine boravilo oko 49,3 hiljade turista, koji su ostvarili preko 367.000 noćenja.
– Upoređujući sa šest meseci prošle godine, beleži se rast u dolascima od 87%, a u noćenjima 66%. Zvanične podatke koji objedinjuju hotelski i privatni smeštaj imamo tek krajem meseca za prethodni mesec – rekli su iz TO Tivat.
Tokom prvih šest meseci, najbrojniji u noćenjima su turisti iz Rusije, Srbije, Ukrajine, Velike Britanije i Nemačke.
Naročito značajan porast u noćenjima beleži se sa tržišta Velike Britanije i Nemačke i to čak 83% više noćenja sa tržišta Nemačke upoređujući sa 2019, i 54% više noćenja sa tržišta Velike Britanije.
Primjećuje se i porast turista sa tržišta Sjedinjenih Američkih Država (SAD,) Češke, Hrvatske, Slovačke, Turske, Izraela.
– Možemo istaći da smo zadovoljni dosadašnjim tokom turističke sezone i kada govorimo o finansijskim pokazateljima. Tokom prvih sedam meseci ove godine ostvareno je oko 1% više namenskih prihoda – boravišna i turistička taksa i članski doprinos, u odnosu na isti prošlogodišnji period, 91% više u odnosu na isti period 2020, i 7% manje u odnosu na isti period 2019 – precizirali su predstavnici TO Tivat.
Oni su naveli da su u stalnom kontaktu sa turističkom privredom.
– Hotelijeri ističu dobru popunjenost koju karakteriše last minute buking. I pored možda manjeg broja turista, očekuju veći prihod od sezone. Kada je u pitanju privatni smeštaj, kod većine je u avgustu buking na izuzetno dobrom nivou – rekli su iz TO Tivat.
Prema podacima od 11. avgusta, u Tivtu boravi 9,44 hiljade turista, od čega je 1.000 turista u hotelima, 8,28 hiljada u privatnom smeštaju, a ostalo u kampovima i odmaralištima.
– Upoređujući sa prethodnim godinama to je 3% manje u odnosu na isti period prošle godine, a 4% manje u odnosu na isti period 2019. Statistički podaci preuzeti su na dan 11. avgust ove godine, a situacija se svakako konstantno menja – precizirali su iz TO Tivat.
Na pitanje kakvu očekuju postsezonu, iz tivatske TO su odgovorili da je produženje turističke sezone nešto na čemu konstatno rade kroz različite kanale promocije, te da vjeruju da će biti dobra postesezona.
Tivat je, kako su naveli, inače grad koji je najlepši u pred i postsezoni.
Najsunčaniji je grad u Boki Kotorskoj, a možda se upravo u mesecima van glavne sezone može na najbolji način upoznati i pokazati pravu sliku.
– Postsezona je vreme drugačije ciljne grupe, ljudi dolaze isključivo zbog odmora i uživanja u prirodi, aktivnom odmoru, a ove godine imamo najave i birdwatchera, koji se inače kreću i rezervišu svoje odmore u periodu migracija ptica, proleće i jesen. Crnu Goru su prepoznali kao interesantnu destinaciju za ovaj vid turizma, te verujemo da ćemo zabeležiti i rast posetioca iz ove ciljne grupe – zaključili su iz tivatske TO.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!