fbpx

Tara dobija novi centar planinskog turizma

Planina Tara

Područje Osluše koje se nalazi u okviru Nacionalnog parka Tara predstavlja vrlo specifičan prostor okarakterisan kao “zatalasana visoaravan”, zbog brojnih uvala, sa ogromnim kapacitetom za razvoj turističkog potencijala, naročito među ljubiteljima prirode i planinskog turizma.

Upravo ta činjenica je podstakla Opštinsku upravu Bajne Bašte da donese plan generalne regulacije za ovo područje sa ciljem racionalnog uređenja prostora i definisanja razvojnih kapaciteta kako bi se na ovom mestu formirao jedan novi turistički centar posvećen ljubiteljima prirode.

Kako je navedeno u planu, celokupno područje nalazi se u okviru Prostornog plana posebne namene područja Nacionalnog parka Tara i obuhvata delove katastarske opštine Perućac i Beserovina sa površinom od 315,6 hektara. Prostor se nalazi u režimu II stepena zaštite prirodnih dobara što predstavlja područje sa delimično izmenjenim ekosistemima od velikog naučnog i praktičnog značaja. Stoga je na ovom mestu zabranjena promena namene šumskih površina, izgradnja industrijskih kompleksa, magistralnih puteva, saobraćajne infrasturkture, ali uprkos takvim ograničenjima, ipak postoji mesto za razvoj turističkog potencijala.

Turističke zone

Na planini Tari planira se razvoj pet turističkih zona: Predov Krst, Bajina Bašta, Perućac, Kaluđerske Bare i Mitrovac.

Zona Kaluđerske Bare već je jednim delom komercijalizovana, na osnovu prostornog plana za Nacionalni park Tara, ali kako se navodi u planskoj dokumentaciji, još uvek nema održivog turističkog potencijala, pa se predviđa da kroz izgradnju novih sadržaja ova zona dobije više na atraktivnosti.

Novi sadržaji

Prostornim planom za područje Osluše planira se rekonstrukcija hotela Omorika, Tara i Beli Bor. Zatim, uz hotel Beli Bor predviđa se izgradnja sportskog centra površine 4.000 m2. Na Osluši je u planu izgradnja malog planinskog hotela, planinskog sela, staza za ski trčanje, staza zdravlja u dužini od 2 kilometra sa nekoliko punktova za rekreativne aktivnosti, izgradnja sistema šetno biciklističkih staza.

Pored sadržaja namenjenih zdravstvenom turizmu, u planu je i razvoj sportskih aktivnosti koji bi mogli privući veći broj gostiju. Predviđa se izgradnja golf terena na oko 60 hektara, kao i formiranje škole jahanja koja će imati 10 do 15 grla.

Razvojem turističkih potencijala nisu zapostavljeni ni kulturni sadržaji pa je planu formiranje i škole kaligrafije u Rači/Lađevcima.

Posebnu specifičnost turističkoj ponudi daće razvoj “touring-a”, sistema kružnih i linearnih turističkih putovanja, ili tura kroz nacionalne parkove, klisure, manastire.

Saobraćajna infrastruktura

Plansko područje južno tangira i proseca državni put II B reda broj 403 (Kaluđerske Bare-Mitrovac-Zaovine-Državna granica sa Bosnom i Hercegovinom) zakoji se planira širina regulacije od 15,5 metara i formiranje zaštitnog područja u sa obe strane puta od 10 metara.

U planu je i proširenje postojećeg opštinskog puta sa minimalnom širinom regulacije 10,5 metara, kao i regulacija puta koji povezuje naselje Mitrovac i Sokolina na kojem će se saobraćaj odvijati u oba smera.

Specifičnost ovog prostora ogleda se u tome što kroz plansko područje prolazi trasa Evropskog pešačkog koridora E7 koji će biti iskorišćen da se oko njega razvijaju nove saobraćajnice, kao što je izgradnja dvosmerne biciklističke staze.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!