fbpx

Tajne skrivenog vojnog aerodroma u BiH šansa za turizam

johan-van-wambeke-_2VioFUgQVg-unsplash

Prostor nekadašnjeg vojnog aerodroma Željava, u okolini Bihaća, koji je već punih 30 godina prepušten propadanju i zubu vremena, ovih dana oživljavaju članovi Aero-kluba “Bihać”, nakon što im je Vlada Federacije BiH dala da koriste taj lokalitet na razdoblje od 10 godina.

Namera članova ovog kluba je da uspostave letelište za sportske potrebe, kako bi se omogućio prijem aviona čiji je kapacitet do 10 osoba.

Čišćenje i sanacija

U poslednjih nekoliko meseci očišćeno je oko kilometar poletno-sletnih staza koje je vremenom okovalo rastinje, a pokrenuto je i saniranje delova piste koji su u međuvremenu propali.

Predsednik spomenutog kluba Dževad Mašić kaže kako sve aktivnosti finansiraju vlastitim sredstvima, a cilj svega je da se na ovom lokalitetu razvija aero-sport, ali i turizam.

“Posla je dosta, a podršku i pomoć imamo od gradskih vlasti, koje su nam osigurale građevinsku operativu. Celi prostor koji smo planirali ne možemo odmah očistiti, jer postoji sumnja u postojanje minskih polja. Obećanja su kako će deminiranje uslediti na proleće sledeće godine, kako bismo aktivnosti u celosti realizovali. To nam je sada otežavajuća okolnost, jer radove možemo obavljati samo na asfaltnim površinama”, istakao je Mašić.

Najskuplji projekat bivše Jugoslavije

Prema njegovim rečima, ovaj vojni aerodrom preseca međudržavna linija razrgraničenja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali se aerodromske piste većim delom nalaze na teritoriji BiH.

Namera članova kluba je da u budućnosti prilagode prostor za sve vrste sportskog letenja, koje uključuje male avione i jedrilice, te padobranstvo.

Takođe, žele da privuku potencijalne turiste koje zanima istorija i tajne koje krije nekadašnji vojni aerodrom Željava, čiji je najveći deo skriven u nedrima planine Plješevice.

“Uvereni smo da bi se na ovakav način mogla upotpuniti turistička ponuda Bihaća, koja uključuje Nacionalni park Una i druge sadržaje”, kaže Mašić.

Ovaj nekadašnji vojni kompleks bio je najskuplji projekat bivše Jugoslavije i jedna od najvećih podzemnih vojnih baza u Evropi, a građen je punih 13 godina.

Gradnja je započela 1955, a završila 1968. godine, od kada ga je koristila Jugoslovenska narodna armija. Grandiozni podzemni kompleksi su izgrađeni u unutrašnjosti Plješevice, a veći deo tunela i prostorija uništen je i zarušen početkom rata u Jugoslaviji, kada je aerodrom napušten.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Unsplash.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!