fbpx

Tajland popušta ograničenja putovanja dok se zabrinutost oko Omikrona smanjuje

pexels-pixabay-415708

Tajland je spreman da ponovo opusti svoje zahteve za ulazak za strane putnike počevši od sledećeg meseca nakon što se pokazalo da je nedavna zabrinutost zbog porasta u vezi sa Omikronom kratkotrajna i da je epidemija manje ozbiljna nego što se očekivalo.

Nakon sastanka glavne operativne grupe za COVID-19 u jugoistočnoj Aziji u četvrtak, kojom predsedava premijer Prajut Čan-oča, vlada je rekla da će potpuno vakcinisani i oporavljeni strani putnici iz svih zemalja biti mogu da se prijave za vize putem interneta u okviru programa „Test & Go“ (poznatog kao „Thailand Pass“) od 1. februara 2022.

Ranija inkarnacija ‘Test & Go’ šeme za ulazak bez karantina uvedena je u novembru 2021. pošto su stope vakcinacije na Tajlandu porasle, a slučajevi COVID-19 opali. Ali, u decembru, otkriće i globalno širenje Omikrona koje je usledilo navelo je tajske vlasti da obustave program u svetlu nove virusne pretnje.

Tajland je primetio neke skokove COVID-19 među međunarodnim dolascima i nekoliko zajednica nakon božićnih i novogodišnjih praznika, ali je porast zaraze bio daleko manji od onoga što je pratilo varijantu Delta i nije preplavio zdravstveni sistem zemlje. Zvaničnici su u četvrtak rekli da su pooštravanje socijalnih ograničenja i pauziranje programa za ulazak u „Test & Go“ pomogli da se održe uslovi koji se mogu upravljati usred Omikrona.

Sada, da bi se kvalifikovali za ulazak bez karantina, vakcinisani strani posetioci (ili oni sa sertifikatom o nedavnom oporavku od COVID-19) moraće da imaju negativan PCR test pre putovanja u roku od 72 sata od njihovog odlaska i da urade dodatne PCR testove nakon dolazak na Tajland i petog dana boravka. Takođe moraju da obezbede dokaz o rezervaciji i uplati unapred za najmanje dve noći smeštaja u hotelu koji je odobrila vlada i unapred dogovoren transfer od aerodroma do hotela.

Visoko ekonomski oslanjajući se na svoju turističku industriju—koja je doprinela otprilike jednoj petini BDP-a zemlje pre pandemije (preko 60 milijardi dolara u 2019.), prema Blumbergu—Tajland prilično hitno treba da popuni svoju blagajnu, nakon što je svoje granice držao uglavnom zatvorenim od Mart 2020. U ovom trenutku vlada treba da uspostavi ravnotežu između zabrinutosti za javno zdravlje i davanja prioriteta ponovnom pokretanju prihoda iz sektora turizma.

„Ne možemo više da zatvaramo naše granice jer će ekonomski troškovi biti previsoki“, rekao je tajlandski ministar finansija Arkhom Termpitajapaisit, prenosi AP njuz. „Ponovno otvaranje i upravljanje epidemijom moraju da idu ruku pod ruku.

„Nastavak ovog programa, za koji se očekuje da dovede više stranih turista, može pomoći u jačanju krhkog ekonomskog oporavka“, rekao je Nataporn Triratanasirikul, ekonomista u istraživačkoj jedinici Kasikornbank PCL.

Svi strani posetioci moraju da preuzmu i instaliraju tajlandsku „MorChana“ aplikaciju za praćenje i izveštavanje o COVID-u, držeći je uvek uključenom radi ažuriranja svih preventivnih mera na snazi na njihovom odredištu i koristeći je za izveštavanje o rezultatima testa 5. dana.

Izvor: Travel Pulse

Fotografije: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!