fbpx

Tajland najavljuje uvođenje poreza za strane turiste

thailand-1960549_1920

Tajland, odnosno tajlandsko ministarstvo turizma i sporta najavilo je kako je spremno od sledeće godine početi prikupljati turistički porez, odnosno naknadu za strane turiste od 500 bahta, odnosno oko 100 kuna za “Fond za transformaciju turizma”. Radi se o, kako navodi Bangkok Post, naknadi koja bi se naplaćivala stranim turistima.

Centar za ekonomsku situaciju Tajlanda već je odobrio stvaranje fonda za koji se očekuje da će subvencionirati projekte koji transformišu industriju, s naglaskom na održivi turizam visoke vrednosti.

Guverner Tajlandske turističke uprave Yuthasak Supasorn, rekao je kako bi naplata naknade od 500 bahta po osobi trebala početi sledeće godine, s ciljem prikupljanja 5 milijardi u prvoj godini, pod pretpostavkom kako će Tajland posetiti 10 miliona stranaca.

Odbor za nacionalnu politiku u turizmu već je najavio pokretanje fonda ranije ove godine, s predloženom naknadom od 300 bahta po osobi, a dodatnih 200 bahta bit će namenjeno za projekte, preduzeća, te unapređenje turizma.

Fond je takođe namenjen proračunskom osiguranju i razvojnim projektima koji zahtevaju vladine inicijative, a namenjene su za strane posetioce, uključujući i one kojima je potrebna odgovarajuća potpora lokalnih uprava.

Tajland nije prva država koja uvodi porez za strane turiste. Takav porez već je uveo Novi Zeland polovinom 2019. godine i trenutno iznosi 35 novozelandskih dolara, odnosno nešto više od 150 kuna. “International Visitor Levy” plaća većina stranaca koji posećuju Novi Zeland uz izuzetke Australije i nekolicine pacifičkih država.

Porez za strane turiste u visini od 38 američkih dolara, od 1. aprila uvela je i meksička savezna država Quintana Roo u kojoj se nalaze neke od najpoznatijih turističkih destinacija.

Trenutno u svetu turističke naknade ima oko 50 država, no najčešće se odnose kako na strane, tako i na domaće turiste. Zbog globalizacije i porasta broja stranih turista sve veći broj država, kojima BDP uveliko ovisi o turizmu, već je uvelo ili je najavilo uvođenje poreza isključivo za posetioce iz inostranstva. Ovakve naknade i porezi uključeni su najčešće u cenu vize, pa čak i avionske karte.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!