fbpx

Tоkom praznika u Hrvatskoj ostvareno više od 490.000 turističkih noćenja

Split, Hrvatska

Prema podacima iz eVisitor-a, u Hrvatskoj je tokom uskršnjih praznika, odnosno u periodu od petka, 15. aprila do ponedjeljka, 18. aprila 2022. godine ostvareno oko 135.000 dolazaka i oko 493.000 noćenja.

Domaći turisti ostvarili su više od 31.000 dolazaka i više od 80.000 noćenja, dok su strani turisti ostvarili više od 103.000 dolazaka i više od 412.000 noćenja.

„Osim odličnih rezultata ostvarenih tokom produženog uskršnjeg vikenda, raduje i podatak kako je tokom subote u Hrvatskoj boravilo oko 145.000 turista. To je ujedno dan s najvećim brojem turista na dnevnoj bazi u ovoj godini, a pozitivne trendove očekujemo i u nastavku predsezone, odnosno tokom maja i juna“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, nadodavši kako Hrvatska ima priliku ući u glavni deo sezone s izuzetno povoljnim rezultatima i trendovima.  

„Premašili smo brojku od 3,6 miliona noćenja od početka godine do sada, čime smo dosegli 120 posto noćenja više nego u istom razdoblju prošle godine, ali i 95 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2019. Ovi rezultati potvrda su jačanja prepoznatljivosti Hrvatske kao celogodišnje destinacije dodane vrednosti što je i naše strateško opredeljenje. Turisti Hrvatsku percipiraju kao destinaciju ugodnog i kvalitetnog odmora te smo aktivnosti usmerili upravo na zadržavanju tog statusa, ali i na razvijanju Hrvatske kao održivo odgovorne destinacije. Uprkos svim izazovima turistički sektor i ove godine pokazuje svoju otpornost i kvalitetu, a hrvatska turistička ponuda svoju konkurentnost što nam je ujedno i dodatni podsticaj za ostatak turističke godine“, zaključila je ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac.

U Hrvatskoj je u dosadašnjem delu godine najviše noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a gledajući prema destinacijama u Zagrebu, Dubrovniku, Rovinju, Splitu, Poreču, Opatiji…Najviše su noćenja ostvarili gosti s domaćeg tržišta, a zatim slede Nemci, Austrijanci, Slovenci i Italijani.  

Poređenja radi, tokom produženog uskršnjeg vikenda prošle godine u Hrvatskoj je ostvareno oko 147.000 noćenja.

Izvor: Turistička zajednica Hrvatske

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!