fbpx

Swisslion će graditi moderan vinogradski kompleks na Vršačkom bregu

pexels-david-1277181

Gradska uprava Grada Vršca stavila je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije vinogradskog kompleksa na Vršačkom bregu.

Investitor plana koji je izradio Zavod za urbanizam Vojvodine je kompanija Swisslion doo Beograd.

Cilj je, kako se navodi, promovisanje predela “Vršačke planine”, kroz različite vidove turističke ponude, od vinskog i sporsko-rekreativnog, preko kulturno-manifestacionog do ekološkog i lovnog turizma.

Plan obuhvata 37,08 hektara koji pripadaju investitoru.

Pored postojećih plantaža vinove loze, na površini od oko 24,21 ha predviđena je gradnja akva parka, otvorenih i zatvorenih sportskih igrališta, zatim, svojevrsnog eko rizorta, sa “zelenim” vilama i apartmanima, kao i reperezentativnog dvorca za vinske manifestacije.

U zoni akva parka planira se izgradnja više otvorenih bazena okvirne površine vodenog ogledala 2600 m2, ugostiteljskih i pratećih, kao i površina za odmor, igru i sunčanje. Planirani kapacitet akva parka je 2.600 posetilaca.

Zona sporta i rekreacije podrazumeva izgradnju zatvorenog olimpijskog bazena i multifunkcionalne sportske sale, otvorenih teniskih, košarkaških i odbojkaških terena, wellnes i spa centara, kafića, sauna, teretana…, na površini od 7.500 m2.

Spotski kompleks će imati i deo za rekreativne aktivnosti kao što su pešačenje, vožnja biciklom, jahanje i šetnje u prirodi. U tu svrhu se planira uređenje biciklističkih i trim staza.

U zoni eko-turističkog kompleksa planira se gradnja vila i apartmana tipa ekološke ili tzv. “zelene kuće” na 6.000 m2, sa 100 ležaja.

Posebnu zonu predstavlja dvorac. Kako je navedeno, ova zona bi imala vodeću ulogu u promociji vinskog turizma Vršačkih planina.

Zamišljen je kao poseban kompleks značajnog gabarita i visine, sa pristupnim putem na opštinski put broj 102, u kom bi se odvijale različite manifestacije i pružale usluge najvišeg kvaliteta.

U zoni rezidencijalnog stanovanja već se nalazi stambeni objekat sa bazenom koji je vlasnik izgradio na mestu manjeg prizemnog objekta iz ranijeg perioda i on se ovim planom zadržava, a u kontaktnom delu sa građevinskim područjem Vršca formirala bi se još jedna manja lokacija rezidencijalnog stanovanja.

Najzad, u okviru zone zelenila za odmor i rekreaciju planirane su i pejzažno uređene površine u tzv. ležernom stilu. Takođe, planom je predviđeno i formiranje park-šume za odmor i rekreaciju na površini od oko 10,22 ha, koje će činiti šumsko zemljište.

Čitav ovaj kompleks bi okruživale staze za rekreaciju i putevi do različitih sadržaja kompleksa.

U okviru površina javne namene zadržava se koridor opštinskog puta br.102, dok se za opštinski put br. 111 definiše nova regulacija pristupnog puta ka Vršačkim planinama.

Dodaje se i da će poljoprivredno zemljište imati najveći udeo u obuhvatu, a jednim delom će ga činiti vinogradarsko-voćarska zona, pod plantažama vinove loze i voća.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!