fbpx

Svetski turizam zbog pandemije u gubitku od 320 mlrd USD samo do maja

World pandemic

Pandemija korona virusa izazvala je gubitak od 320 milijardi dolara svetskom turizmu za period od januara do maja, u poređenju s istim razdobljem prošle godine, saopštila je danas Svetska organizacija turizma (WTO).

– To je trostruko veći gubitak za međunarodni turizam nego tokom svetske ekonomske krize 2009. godine – ocenila je ta organizacija UN sa sedištem u Madridu.

Broj međunarodnih turista je od januara do maja ove godine opao za 56% u odnosu na isti period 2019. godine, odnosno za 300 miliona turista, navela je WTO.

Uprkos sporom pokretanju turizma, posebno na severnoj hemisferi, “indeks poverenja koji je utvrdila WTO, najniži je u istoriji”, ukazuje se u saopštenju.

Među glavnim rizicima za turizam su ponovno jačanje pandemije i mogućnost širenja karantina, kao i to što su Kina i SAD “u mrtvoj tački”, a ranije su bile glavni izvori turista.

Početkom maja, WO je predviđala pad broja međunarodnih turista od 60 do 80% za čitavu 2020. godinu, s gubicima koji bi mogli dostići 910 do 1.200 mlrd USD.

Ta agencija kaže da je ugroženo 100 do 120 miliona radnih mesta u turizmu sveta.

Izvor: eKapija

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!