fbpx

Svetski putnici odabrali najkul gradski kvart na svetu

madrid-385104_1920

Vodič Time Out ove je godine odabrao 49 najkul četvrti na svetu. Kako bi došli do ovog popisa, urednici i novinari Time Outa napravili su globalnu anketu u kojoj je učestvovalo 27.000 svetskih putnika.

Kako god definisali reč cool, Norrebro poseduje sve glavne karakteristike tog pojma. Ovaj multikulturalni danski kvart na severnoj strani jezera u Kopenhagenu proglašen je za najkul četvrt na svetu u 2021. godini u anketi vodiča Time Out.

Prestižnu titulu dobio je zahvaljujući svojoj blistavoj kombinaciji istorijskih znamenitosti, ultramoderne arhitekture i sjajnih mesta za uživanje u jelu i piću.

Kopenhagen je evropski grad zapanjujuće gastronomske scene, a mnoga poznata odredišta nalaze se upravo u ovoj četvrti. Uprkos teškim trenucima s kojima su se suočile sve države sveta u prošlih godinu-dve, u Norrebrou se u 2021. godini povećao broj restorana, pekara i trgovina koje prodaju vina – posebno ona prirodna.

Procvale su i lokalne inicijative – poput projekta Nedelja bez automobila, koji je saobraćajne gužve u trgovačkoj ulici Nørrebrogade zamenio s buvljacima i live koncertima.

Zaživele su i druge grane umetnosti, a posebno hvaljena bila je interaktivna izložba Usylinge Stier (Nevidljivi putevi).

Što bi bio savršeni dan u Norrebru, pitate se?

Time Out predlaže da dan započnete šoljicom kafe i najboljim kroasanom u gradu u pekari Rondo. Potom prošetajte prekrasno uređenim parkom u sklopu groblja Assistens Kirkegård, koje je i poslednje počivalište danskog pisca Hansa Christiana Andersena.

Obavite šoping u ulici Jægersborggade, koja nudi sve, od second-hand trgovina s odećom preko prodavnica s održivim posuđem do šarmantnih kutaka s nordijskim proizvodima za negu kože. Jedite u bistrou Silberbauers, a obavezno popijte i piće u modernom pubu The Barking Dog.

Vodič Time Out ove je godine odabrao 49 najkul četvrti na svetu. Kako bi došli do ovog popisa, urednici i novinari Time Outa napravili su globalnu anketu u kojoj je učestvovalo 27.000 svetskih putnika.

Drugo mesto lestvice zauzeo je Andersonville u Chicagu, a bronzana medalja dodeljena je četvrti Jongno 3-ga u Seoulu.

U prvih 10 najkul četvrti vodiča Time Out našla su se još tri evropska mesta – Leith u Edinburghu na četvrtom mestu, Station District u Vilniusu na petom i XI. četvrt u Budimpešti na osmom mestu.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!