fbpx

Svetska turistička organizacija: Potpuni oporavak turizma tek 2024. godine

aerodrom

Svetska turistička industrija ostvarila je rast od 4% prošle godine u odnosu na 2020, ali su svi pokazatelji i dalje daleko ispod nivoa pre pandemije, a stručnjaci iz ove industrije ne očekuju potpuni oporavak pre 2024, objavila je Svetska turistička organizacija (UNWTO).

Rastuća stopa vakcinacija i ublažavanje ograničenja putovanja jesu omogućili blagi oporavak u drugoj polovini 2021, ali je širenje omikron soja kovida u decembru izazvalo novi pad rezervacija putovanja i optimizma u ovoj industriji, navodi se u izveštaju ove agencije UN sa sedištem u Madridu, prenosi Rojters.

– Tempo oporavka je i dalje spor i neujednačen u svim regionima sveta zbog različitih stepena ograničenja mobilnosti, stopa vakcinacije i poverenja putnika – konstatuje se u izveštaju.

Najveći rast dolazaka turista prošle godine, u odnosu na 2020, zabeležen je u evropskom regionu južnog Mediterana, Centralnoj Americi i Karibima, ali je broj posetilaca bio ispod nivoa iz 2019. godine, i to za 54%, za 56% i za 37%, respektivno.

U Evropi i Americi, dolasci stranih turista tokom 2021. godine porasli su za 19%, odnosno za 17% respektivno, u odnosu na 2020.

Na Bliskom istoku, međutim, broj stranih gostiju je opao za 24% prošle godine u odnosu na prethodnu, i bio je za 79% ispod nivoa iz 2019.

Broj turističkih dolazaka u azijsko-pacifičkom regionu je takođe pao lani za 65 posto na godišnjem nivou, i za 94% u odnosu na nivo pre pandemije.
– Ekonomski doprinos turizma u 2021. (meren turističkim direktnim bruto domaćim proizvodom) procenjuje se na 1,9 biliona dolara, što je iznad 1,6 biliona dolara u 2020, ali je još uvek znatno ispod vrednosti pre pandemije od 3,5 biliona – navodi se u izveštaju.

Oko 64% turističkih poslenika, koje je UNWTO anketirao u decembru, ne očekuje potpuni oporavak pre 2024. ili kasnije, naspram 45% koji su se tako izjasnili u septembarskoj anketi, kada se omikron još nije pojavio.Agencija UN predviđa porast međunarodnih dolazaka od 30 do 78% ove godine u odnosu na 2021, ali će broj turista još uvek ostati daleko ispod nivoa iz 2019. godine.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!