fbpx

Svetom u 2021. putovalo 415 miliona turista, oko milijardu manje nego u 2019.

putovanje

Nakon slabe prve polovine 2021., međunarodni se turizam umereno oporavio u drugoj polovini godine, koja je završila s 4 posto više međunarodnih turističkih dolazaka nego u prvoj pandemijskoj godini 2020.

Svetom je u 2021. putovalo 15 miliona turista više nego u 2020. ili njih 415 miliona, što je još uvek znatno manje ili oko milijardu turista manje nego ih je putovalo 2019., podaci su Svetske turističke organizacije (UNWTO).

Nakon slabe prve polovine 2021., međunarodni se turizam umereno oporavio u drugoj polovini godine, koja je završila s 4 posto više međunarodnih turističkih dolazaka nego u prvoj pandemijskoj godini 2020. ili s 15 miliona više, dok je u odnosu na rekordnu 2019. i tadašnjih oko 1,5 milijardi tih dolazaka bilo oko milijardu ili 72 posto manje.

“Severna i Južna Amerika i Evropa su svetske regije koje su 2021. ostvarile najbolje turističke rezultate, dok su među podregijama to Karibi. Ukupno poboljšanje turizma u 2021. podstaklo je povećanim poverenjem putnika usred vakcinisanja i ublažavanja ograničenja putovanja u mnogim destinacijama”, komentarišu iz UNWTO-a, naglašavajući da je oporavak turizma i dalje krhak i neravnomeran zbog pojave omicron varijante i rasta zaraza u nekim delovima sveta.

To je, prema ograničenim podacima, uzrokovalo i da u decembru 2021. međunarodnih turističkih dolazaka bude u svetu 65 posto manje nego u istom mesecu 2019., a potpuni učinak omikrona na turizam će se, kako kažu iz te organizacije, tek videti. Ističu i da su prosečni primici po dolasku turista u svetu premašili 1.500 američkih dolara u 2021., što je i više od lanjskih 1.300 dolara, i to zbog nagomilanih ušteda i dužeg boravka, ali i viših cena prevoza i smeštaja.

Broj zatvorenih destinacija u svetu se u 2021., posebino u novembru, smanjio na najnižu razinu od početka pandemije, no Azija i Pacifik i dalje su ostale svetske regije s najvećim udelom zatvorenih destinacija.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pexels.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!