fbpx

Svemirski turizam u porastu: Prodato stotinu karata po 450.000 dolara

space-walk-g19adc8d58_1920

Kompanija za svemirska putovanja Virgin Galactic u ponedeljak je objavila da je od avgusta prodala oko stotinu karata za putovanja u svemir po ceni od 450.000 dolara.

Prethodno je kompanija sveukupno prodala oko 600 rezervacija po ceni od 200.000 do 250.000 dolara.

Nova cena “dobro je prihvaćena”, stoji u saopštenju kompanije za javnost koja podseća da joj je cilj prodati 1000 karata pre pokretanja prvog komercijalnog leta krajem 2022. godine.

Potražnja u porastu 

“Idemo prema razdoblju poboljšanja flote s jasnim planom o tome na koji način povećati izdržljivost, pouzdanost i predvidljivost naših letelica za komercijalne usluge tokom sledeće godine”, rekao je Michael Colglazier, izvršni direktor Virgin Galactica.

“Potražnja za svemirskim putovanjima jako je velika, a mi upravo prodajemo sedišta brže nego što smo očekivali”, dodao je.

Osnivač kompanije, britanski preduzetnik Richard Branson, prvi je milijarder koji se 11. jula vinuo u svemir letelicom vlastite privatne kompanije.

Realizovao je to pre Jeffa Bezosa koji je u svemir poleteo nešto kasnije u raketi New Shepard napravljenoj u njegovoj kompaniji Blue Origin.

No letelicu Virgin Galactica u septembru su privremeno prizemljile američke vlasti nakon incidenta koji se dogodio tokom spomenutog leta. Tada je letelica nakratko odletela izvan vazdušnog prostora namenjenog za misiju.

Svemirski turisti

Virgin Galactic je za tri meseca odgodio i svoj prvi komercijalni let, prvobitno predviđen za sredinu oktobra. On je zakazan za zadnje tromesečje 2022., a za to će se vreme raditi na pojačanoj sigurnosti letelice.

Kompanija je u ponedeljak potvrdila kako je “na pravom putu” da ostvari let u svemir u predviđenom razdoblju.

Takmičenje među milijarderima za prevlast u svemirskom turizmu u punom je zamahu.

Tu je, uz Richarda Bransona i Jeffa Bezosa i kompanija SpaceX Elona Muska, koja je u septembru u svemir na tri dana uspešno poslala četvoro svemirskih turista.

Iz Virgin Galactica kažu da im je likvidnost još uvek gotovo milijardu dolara te da će uspeti finansirati sve svoje operacije dok one ne postanu profitabilne.

U trećem tromesečju ove godine kompanija je zabeležila neto gubitak od 48 miliona dolara, manje od 92 miliona izgubljenih u istom razdoblju 2020.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!