fbpx

Sve više zemalja dopušta ulazak vakcinisanima protiv korona virusa

E93B30D2-4F26-4AE4-A6D1-6C15F28B88D1

Cijepljenje protiv korona virusa glavna je vijest u cijelom svijetu. Cjepivu se između ostalih raduju i brojni putnici, odnosno turisti, koji se nadaju novim putovanjima. Iako se o COVID putovnicama rasprava još uvijek vodi, mali broj zemalja odlučio je dopustiti ulazak putnicima koji su cijepljeni i to bez uobičajene karantene, piše Washington Post.

Neke europske države i udaljeni tropski otoci prihvaćaju cijepljene turiste, iako su zdravstveni stručnjaci još uvijek nesigurni u pogledu sposobnosti cjepiva da spriječi prijenos virusa.

Većina cjepiva “nisu dokazala da smanjuju prijenos, pa pacijent još uvijek može dobiti blage ili asimptomatske verzije bolesti i tada će je možda moći prenijeti”, rekao je Carlos Acuna-Villaorduna, liječnik za zarazne bolesti u Bostonskom medicinskom centru.

Za sada je rizik povezan s dopuštanjem cijepljenim putnicima da mogu nositi zaraznu količinu virusa, a da nisu bolesni – i da mogu zaraziti necijepljene ljude na odredištu koje posjećuju. Možda iz tog razloga neke države, koje dopuštaju cijepljene posjetitelje, još uvijek trebaju testove na korona virus prije dolaska.

Odredišta koja su najavila omogućavanje ulaska cijepljenim putnicima

Sejšeli omogućuju “svim cijepljenim posjetiteljima iz bilo kojeg dijela svijeta” da uđu u zemlju bez karantene. Popis “dozvoljenih zemalja” više se ne odnosi na putnike koji su cijepljeni najmanje dva tjedna prije dolaska. Ipak, cijepljeni posjetitelji i dalje će morati dostaviti negativan rezultat testa na korona virus u obliku PCR testa provedenog manje od 72 sata prije putovanja.

Gruzija se ponovno otvorila ovog mjeseca za putnike cijepljene protiv korona virusa. Testiranje nije potrebno, a dozvoljen je ulaz i cijepljenim putnicima iz visokorizičnih zemalja. Pri ulazu u Gruziju potrebno je predočiti dokaz o primanju dvije doze cjepiva.

Vlada Estonije nedavno je najavila kako će omogućiti ulaz bez karantene posjetiteljima iz zemalja s nižim rizikom koji su se oporavili od korona virusa ili su primili odobreno cjepivo protiv korona virusa u posljednjih šest mjeseci. Za ulazak će se prihvatiti dokaz o pozitivnom testiranju na korona virus ili potvrda o cijepljenju na engleskom, ruskom ili estonskom jeziku.

Rumunjska je ukinula karantenu za cijepljene putnike 18. siječnja. Putnicima iz dozvoljenih zemalja bit će dozvoljen ulazak bez testiranja ili karantene nakon 10 dana od njihove posljednje doze cjepiva.

Počevši od svibnja, putnicima iz europskih zemalja s niskim rizikom bit će dozvoljen ulazak na Island, bez ograničenja ako su cijepljeni. Putnici s valjanom dokumentacijom koja dokazuje kako su preboljeli virus ili cijepljenje protiv korona virusa mogu preskočiti islandske mjere provjere i mjere karantene, kaže vlada te zemlje.

Otok Cipar također je najavio kako će od ožujka primati cijepljene putnike kojima je dopušten posjet Europi.

Vlada Poljske, koja je podložna EU pravilima dopušta putnicima iz zemalja Europske unije da uđu s dokazom o cijepljenju. Osobe cijepljene protiv COVID-19 izuzete su od obvezne karantene, na temelju potvrde koja potvrđuje cijepljenje, navodi se u poljskim pravilima ulaska. Dozvole za cijepljene putnike postoje od 28. prosinca.

Također, Slovenija i Mađarska uvode covid putovnice, dok su Grčka i Izrael dogovorili slobodno kretanje cijepljenih građana.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!