fbpx

Sutra počinje isplata subvencija hotelijerima

Turisticki zurnal - Najnovije vesti - za sajt 1200 x 500

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da sutra kreće isplata subvencija hotelijerima u iznosu od 350 EUR po individualnom ležaju i 150 EUR u dinarskoj protivrednosti po smeštajnoj jedinici, te da je u tu svrhu izdvojeno ukupno 1.241.746.099 dinara.  

– Procedura je jako brza i jednostavna, a hotelijeri već od prošle nedelje otvaraju namenske dinarske podračune u Upravi za trezor u svojim filijalama. Podsećamo ih da imaju rok do ponedeljka 19. oktobra da otvore pomenute podračune. U skladu sa tim, sutra počinje i isplata, a u toku sutrašnjeg dana biće isplaćene subvencije za 84 hotela, u iznosu od 338,6 miliona dinara. U narednim danima sledi i ostatak uplata – rekao je Mali. 
Ministar je precizirao da, po dogovorenoj dinamici, Uprava za trezor Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija dostavlja spisak računa, otvorenih za ove namene kako bi se na najefikasniji način, a to znači što pre i u najkraćem mogućem roku, realizovala sva plaćanja. 

– Subvencije su odobrene za 314 hotelskih objekata, koji zapošljavaju skoro 10.000 ljudi, a u cilju podrške poslovanju u uslovima epidemije koronavirusa. Iz razgovora sa gradskim hotelijerima shvatili smo da će im ova podrška značiti i da je stigla baš u pravi čas jer su u suprotnom razmišljali o otpuštanju zaposlenih i zatvaranju hotela. Uz ovu podršku većina njih će uspeti da zaokruži poslovnu godinu i da delimično pokrije svoje troškove – izjavio je Mali. 

Prema njegovim rečima, troškovi održavanja hotela u gradovima su veliki, naročito u kontekstu ogromnog gubitka prihoda zbog malog procenta popunjenosti smeštajnih kapaciteta, koji se kretao ispod deset odsto tokom ključnih letnjih meseci. 

– Nismo želeli da dopustimo da ovaj propulzivni deo sektora ostavimo na cedilu. Gradski hoteli su uvek vukli napred turističku industriju i gradski turizam je imao ogroman udeo u našim prihodima od turizma koji su 2019. godine premašivali 1,4 mlrd EUR – naveo je Mali. 
On je istakao da je odluka da se pomogne gradskim hotelima bila promišljena i dobro ciljana, te da očekuje da ona da svoje efekte u budućnosti, preneo je sajt Ministarstva.

Izvor: eKaprija

Fotografija: Turistički žurnal

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!