fbpx

Šumadijski festival rakije 26. novembra u Kragujevcu – Vrednosti izvoza iz Šumadije i Pomoravlja premašiće 1 mil EUR 

9385DAC8-5912-4628-9493-D4CB203C72C1

Šumadijski festival rakije, treći po redu, biće organizovan u subotu, 26. novembra u Kragujevcu, najavili su organizatori.
U Exclusive event centru biće više od 40 izlagača, među kojima su neke od najpoznatijih destilerija iz Srbije.
Manifestacija će biti otvorena za posetioce od 13 do 22 sata, a cena ulaznice je 500 dinara.
Šumadijski festival rakije je nastao sa ciljem bolje pozicioniranosti destilerija kroz promociju, distribuciju i prodaju proizvoda kao i razvoja i promocije rakijskih turističkih tura, rečeno je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije.
Predstavnici organizatora festivala, Gradske turistička organizacija Kragujevac i Asocijacija proizvođača rakije “Šumadijska rakija”, istakli su da su proizvođači rakije čuvari tradicije i svega najboljeg što ona znači.
– Ovakve manifestacije su od značaja za dalje brendiranje naših proizvođača i destilerija podrška su daljem rastu izvoza jakih alkoholnih pića i rastu bruto domaćeg proizvoda – rekao je direktor PKS – RPK – Kragujevac Predrag Lučić.
On je naveo izvoz jakih alkoholnih pića iz regiona Šumadije i Pomoravlja za devet meseci ove godine bio 775.000 EUR, što je rast od 63,8% u odnosu na isti prošlogodišnji period.
– Jasno je da će izvoz jakih alkoholnih pića iz ovog regiona za celu godinu premašiti 1 mil EUR – rekao je. 
Predsednik Asocijacije proizvođača rakije “Šumadijska rakija” Goran Mijailović je kazao da je Šumadijski festival rakije jedini te vrste u Srbiji. On je istakao da je svake godine sve bolji kvalitet rakije proizvedene u Srbiji, što pokazuju ocene uzorka uzetih iz prodavnica.
Predstavnica Turističke organizacije Kragujevca Emina Dramlić je rekla da je Šumadijski festival rakije jedan od vidova gastro-turizma i podrška je seoskom turizmu.
– Ovo je prilika da turistima, posebno inostranim, približimo našu tradiciju i kulturu – istakla je ona.
Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović je rekao da je 2016. godine pojednostavljena procedura registra proizvođača jakih alkoholnih pića i da ih sada ima 930.
– Registracija proizvođača rakije znači da su oni pod nadzorom i da su njihovi proizvodi bezbedni – kazao je on i dodao da legalni proizvođači ne mogu da se izbore sa velikim sivim tržištem.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije prošle godine proizvedeno je oko 26,1 milion litara rakije. 
Pored registrovanih proizvođača jakih alkoholnih pića, veliki je broj individualnih proizvođača, odnosno građana koji proizvode rakiju za sopstvene potrebe. Procena je, da sa količinom rakije za sopstvene potrebe u domaćinstvima, ukupna količina proizvedene rakije godišnje iznosi oko 50 miliona litara.
Za devet meseci ove godine, izvoz rakija od voća je povećan za oko 30% u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je vrednost od preko 10 mil EUR, dok je izvoz u 2021. godinu u odnosu na prethodnu bio veći za 46%. 
Vrednosno se najviše rakije izvozi u Hrvatsku, Nemačku, Crnu Goru, SAD i BiH, najveći rast vrednosti izvoza u 2022. zabeležen je na tržište Švajcarske. 
Prema podacima Republičkog zavoda za statitstiku procena je da će ove godine proizvodnja šljive biti veća za 15% u odnosu na prošlu godinu, što ć pozitivno uticati na dalji rast proizvodnje i izvoza rakije od voća, jer se oko 70% šljive preradi u rakiju.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!