fbpx

Šumadija uskoro bogatija za tri vinarije

photo-1572913017567-02f0649bc4fd

Udruženje vinara i vinogradara Šumadije uvećalo se za tri nova člana. U pitanju su vinarije čija su postrojenja još u izgradnji, a najbliža finalizaciji je vinarija Matijašević vinogradi iz Orašca. Izgradnja je krenula i u Vinariji Savić u Lipovcu, gde će kompletna oprema biti unesena nešto posle Nove godine, a završetak radova proglašen na proleće, dok se u Ovsištu u to vreme očekuje sadnja oko pet hektara vinograda Vinarije 27. Što se objekta te vinarije tiče, građevinska dozvola je upravo stigla te i tu sledi početak radova.

Vinarija Matijašević vinogradi, čija su vina već zapažena na tržištu, ima vinograde na tri lokacije, u Kopljarima kod Orašca i Banjama kod Lipovca, ukupno 15 hektara gde uzgajaju smederevku, sovinjon, pino blan, merlo, prokupac i malbek, sve posađeno 2017. godine. Vinarija je trenutno kapaciteta 100.000 litara.

Zasadi Vinarije Savić su površine 3,5 hektara, gde su na 15.000 čokota 2019. godine posađene autohtone sorte tamjanika i prokupac, uz merlo i šardone. Vlasnici, srpski par koji živi u Čikagu, sprema se da iz berbe 2021 i kompletno uređene vinarije kapaciteta 20.000 litara na tržište izbaci prva vina.

Vinarija 27 projektovana je na 20.000 litara. Prošle godine je na položaju Točak i površini od 40 ari posađen merlo, a na više od pet hektara iskrčenog terena sadiće se na proleće prokupac, pino noar i sovinjon. I ova vinarija biće kompletirana dogodine, kada se očekuju i prve etikete.

Izvor: eKapija

Fotografija: ilustracija, Unsplash

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!