fbpx

Sud potvrdio presudu u korist Sveti Stefan hotela

montenegro-4404726_1280

Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu kojom je utvrđeno da kompaniji Sveti Stefan hoteli, nastaloj restrukturiranjem Hotelske grupe Budvanska rivijera, pripada 115,7 hiljada EUR za deo zakupnine Svetog Stefana i hotela Miločer.

To je novac koji je Budvanska rivijera naplatila od Adriatic propertiesa za treći kvartal 2019. godine, piše Pobjeda.

Veće sudija Nevenke Popović, Katarine Đurđić i Rama Strikovića odbilo je žalbu Budvanske rivijere, koja će, kada presuda postane pravosnažna, pod pretnjom prinudnog izvršenja, taj novac morati da isplati sa kamatom od oktobra 2019. godine.

Sudije nisu prihvatile navode iz žalbe da je Privredni sud usko tumačio dokaze, bez sagledavanja celokupne slike, te da bi, da je pažljivo ocenio dokaze, na osnovu saslušanja svedoka, nesporno zaključio da se zakupnina isplaćuje unapred, a da je u tom trenutku jedino Budvanska rivijera bila ovlašćena da primi uplatu.

Predstavnici Sveti Stefan hotela tvrde da im taj iznos pripada od momenta osnivanja, pa su tražili isplatu za period od 26. avgusta do 30. septembra 2019. godine. Budvanska rivijera je bila stava da im taj novac ne pripada, jer obaveza za kvartalnu rentu dospeva 1. jula, kada kompanija Sveti Stefan hoteli nije bila osnovana.

Dodatno su ukazivali da su za porez na nepokretnost za tu godinu platili 173,4 hiljade EUR i još 50 hiljada prilikom osnivanja tog preduzeća.

Bivši direktor Sveti Stefan hotela Miško Rađenović naveo je da prilikom restrukturiranja Budvanske rivijere, koje je rezultiralo osnivanjem Sveti Stefan hotela, zbog praćenja realizacije i naplate po ugovoru o zakupu, nije bilo govora o tome ko će naplatiti taj iznos, a ni kasnijeg dogovora, zbog čega je sud o tome morao da odluči.

Bivša direktorica Budvanske rivijere, Katarina Kažanegra, kazala je da su sva prava iz ugovora o zakupu prenijeta na Sveti Stefan hoteli njenim osnivanjem, te da je automatski stvorena obaveza za prihodovanje prve sljedeće rente, budući da su zakupninu za treći kvartal naplatili početkom jula.

Oba suda su bila stava da sporni dio zakupnine pripada Sveti Stefan hotelima, imajući u vidu da Zakon o obligacionim odnosima propisuje da od časa kada je obaviješten o otuđenju zakupljene stvari, zakupac kiriju može platiti samo novom vlasniku.

– Kako je među strankama nesporna činjenica da je Budvanska rivijera imovinu koja je bila predmet ugovora o zakupu prenijela na Sveti Stefan hotele, to tužilac ima pravo na dio zakupnine, jer je zakupac dužan zakupninu za dio trećeg kvartala isplatiti tužiocu novom vlasniku – stav je sudova.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!