fbpx

Subotica bi mogla da bude moderan železnički logistički centar

train-619082_1920

Subotica bi narednih godina mogla da dobije novi, moderan železnički logistički centar. Priprema idejnog projekta za taj centar, jedan je od zadataka prekograničnog IPA projekta Inputrans, koji grad na severu Vojvodine realizuje u saradnji sa partnerima iz Srbije i Mađarske.

Projekat Inputrans usklađen je sa izgradnjom brze pruge između Beograda i Budimpešte, a pored idejnog projekta za logistički centar u Subotici, isti projekti biće pripremljeni i za buduće logističe centre u Kiškunhalašu i Novom Sadu. Konkretno subotički železnički logistički centar biće smešten u Industrijskoj zoni Mali Bajmok.

– U projektu Beograd-Budimpešta je predviđeno odvajanje ovog koloseka, a što se tiče putnog pravca tu je autoput i Y-krak na korak od ove industrijske zone. Sve je dato i sve je na raspolaganju da logistički centar uspešno funkcioniše – objašnjava Imre Kern, zamenik gradonačelnika Subotice.

Kako je na istakao predsednik Skupštine grada Balint Pastor, izgradnjom logističkog centra i ulaganjem u železničku infrastrukturu, Subotica ponovo postaje značajno čvorište u Evropi.

– Zlatno doba Subotice, ili jedno od zlatnih doba Subotice, bilo je krajem 19. i početkom 20. veka, kada se železničke infrastruktura izgradila u našeg gradu i kada je Subotica bila povezana sa najvećim gradovima regiona. S obzirom na tu činjenicu možemo očekivati nešto slično i u današnje vreme – dodaje Pastor.

Projekat Inputrans ima višestruki značaj. Pored poboljšanja javnog prevoza putnika i tereta u prekograničnom području, projekat će takođe doprineti i pojednostavljenju procedura za prelazak granice i uvođenju pametnih rešenja u logistici i transportu. Osim toga Subotica će dobiti i dve moderne, interaktivne table.

– Jedna će biti na glavnoj autobuskoj stanici u Subotici, a druga na železničkoj stanici i one će sadržati informacije o redu vožnje što se odvija u Subotici. Takođe će se pojavljivati na tim tablama informacije o nekim turističkim sadržajima u gradu – kaže Hargita Erči, projekt menadžer.

Ukupna vrednost projekta je 1,4 mil EUR, od čega je Subotici namenjeno 280.000 EUR.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!