fbpx

Strategijom razvoja turizma prevazići ponudu “sunca i mora” u Crnoj Gori

Montengro

Broj ležajeva u hotelima sa četiri i pet zvezdica biće povećan preko 5.500 do 2025. godine, predviđeno Nacrtom Strategije razvoja turizma Crne Gore do 2025. godine koji je Vlada usvojila.

Trenutno, u hotelima sa pet zvezdica u Crnoj Gori ima 4.860 ležajeva, dok u ih je u hotelima sa četiri zvezdice 21.471, prenosi portal RTCG.

Vlada planira da u naredne četiri godine u hotelima sa pet zvezdica bude 7.500 ležajeva, a u hotelima sa četiri zvezdice 23.500.

Hoteli u te dve kategorije sada učestvuju sa 58% u strukturi, a plan je da 2025. godine to bude 62%.

Vlada je usvojila Strategiju razvoja turizma do 2025. godine i Akcioni plan, kojim je predviđena diversifikacija ponude, proširenje turističke sezone, izbalansiran regionalni razvoj, kao i smanjenje pritiska na obalu i poštovanje principa održivog razvoja destinacije.

U dokumentu se navodi da turizma predstavlja stratešku privrednu granu crnogorske ekonomije. Cilj je da se razvojem turizma obezbedi povećanje zaposlenosti, podizanje nivoa životnog standarda i uravnoteženiji regionalni razvoj.

– Vlada je opredeljena za kontinuirani održivi razvoj turizma, sa fokusom na efikasno korišćenje resursa, uz promociju Crne Gore kao zelene, održive i odgovorne turističke destinacije – navodi se u Strategiji.

U kreiranju strateškog pristupa važno je, kako se dodaje, poštovati i ustavno određenje da je Crna Gora ekološka država, kao i okvir dat donošenjem Nacionalne strategije održivog razvoja Crne Gore do 2030. godine, kojom su prenešeni principi održivosti iz Agende 2030. u nacionalne okvire.

Među ciljevima navode se smanjenje sezonalnosti, regionalnog disbalansa, poboljšanje iskustva turista, povećanje broja smeštajnih kapaciteta visoke kategorije, kao i malih smještajnih objekata u srednjem i severnom regionu, poboljšanje saobraćajne dostupnosti destinacije, uz nezaobilaznu diversifikaciju proizvoda i usluga, inovativna rešenja i primenu savremenih tehnologija, intenzivniju i ciljanu promociju turističke ponude, smisleniju i intenzivniju saradnju između turističkih poslenika i javnog sektora, sve u korelaciji sa strateškim ciljevima Vlade.

– Za postizanje boljih rezultata u sektoru turizma, ključna je diversifikacija proizvoda, koja se postiže kroz kontinuirani rad na korišćenju svih prirodnih i stvorenih potencijala koje ima Crna Gora. Diversifikacijom bi proizvod prevazišao granice ponude “sunca i mora”, kako se najčešće percipira naša destinacija, a to bi rezultiralo nužnim proširenjem turističke sezone i izbalansiranim regionalnim razvojem, smanjenjem pritiska na obalu i poštovanje principa održivog razvoja destinacije – navodi se u Strategiji.

Turizam, kao dominantna razvojna grana Crne Gore je, kako se dodaje, ključan u ostvarenju ekonomske stabilnosti Crne Gore.

– Čini se da je pravi trenutak da se, pored oporavka u turizmu, pažnja posveti i kreiranju novog razvojnog i upravljačkog modela. S tim u vezi, Strategijom razvoja turizma do 2025. godine s Akcionim planom definisani su pravci razvoja turizma, uz razvoj konkurentnosti i kvalitetnijeg pozicioniranja Crne Gore na globalnoj turističkoj mapi – navodi se u dokumentu.

Akcionim planom su, kako se zaključuje, definisane ključne mere/aktivnosti kao i njihovi nosioci, rokovi koji ih prate i finansijski okvir za realizaciju.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!