fbpx

Strani turisti sve više biraju Novi Sad kao svoju destinaciju

Novi Sad foto NSEPK J. Ivanović

U Novom Sadu za prva četiri meseca 2022. godine ostvareno je 136.479 noćenja turista, što predstavlja porast za 36,6% u odnosu na prošlu godinu, dok taj rast u poređenju sa “pretpandemijskom” 2019. godinom iznosi 33,4%, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije (RZS).

Statistika pokazuje da je na teritoriji Grada Novog Sada u periodu od januara do aprila 2022. godine ukupno boravilo 49.005 turista što predstavlja rast u odnosu na isti period prethodne godine za 105,5%. Od toga domaćih turista je bilo 22.467 (rast za 47,2%), a stranih 26.538 (rast za 208,8%).
Posebno su povećana noćenja stranih turista koji su samo u aprilu ove godine bila veća za 56,4% u odnosu na isti mesec 2019. godine, odnosno stranci su ostvarili gotovo 10.000 noćenja više u odnosu na april od pre tri godine.
– Što se dolazaka i noćenja stranih turista za ovu godinu tiče, tu smo jedni od vodećih na nivou cele Srbije. Nalazimo se na drugom mestu, odmah iza glavnog grada, a ispred smo svih banja i planinskih centara i to u periodu januar – april, dakle u toku trajanja zimske turističke sezone koja je udarna na planinama.
Za kraj spomenimo kako je, u prva četiri meseca ove godine Turističke info centre, na Trgu slobode i na železničkoj stanici, posetilo 2.254 turista (od toga 974 stranaca i 1.280 domaćih turista). Najveći broj stranih turista, poreklom je iz Rusije, zatim Nemačke, Francuske, Slovenije, Turske, Velike Britanije, Bugarske, SAD-a, Indije i Hrvatske – navode iz Turističke organizacije grada Novog Sada.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!