fbpx

Stožer u Hrvatskoj predstavio nove mere: Zabranjuju se putovanja izvan matične županije

covid-19-5323154_1280

Nacionalni stožer civilne zaštite od 11.00 sati drži konferenciju za medije na kojoj će objaviti nove strože epidemiološke mjere, a koje će vrijediti od 22. prosinca do 08. siječnja. 2021.

Danas smo u 298 danu od početka koronavirusa u Hrvatskoj, a u zadnja 24 sata zabilježeno je 3272 nova slučaja pozitivnih na koronavirus, dok je 68 osoba preminulo. Trenutni broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj je 21.297, dok je 54.587 osoba trenutno u samoizolaciji.

Godišnji odmori

“U srijedu se odražo sastanak s predstavnicima gospodarstva. Naredna dva tjedna 23.12. – 8.1. da se omogući korištenje godišnjeg odmora s ciljem daljnjeg smanjenja zaraženih osoba. Upoznati su i predstavnici najvećih sindikalnih središnjica koji podržavaju ovu inicijativu”, rekao je Božinović.

Školski praznici trajat će do 18. siječnja 2021.

Privatna okupljanja i svečanosti 

– najviše 10 osoba 

– najviše 2 različita kućanstva 

Misna slavlja 

– kad je moguće, putem radija, tv programa i na drugi način 

– iznimno 24. i 25. 12. po posebnim preporukama HZJZ-a 

Profesionalne i umjetničke izvedbe 

– broj prisutnih osoba ograničen s obzirom na veličinu prostora 

– najmanje 7 metara kvadratnih neto površine po osobi

Zabranjuju se putovanja izvan matične županije, a koje će, u određenim slučajevima, moći moguće tek s propusnicama.

– zabranjuje se napuštanje županije u kojem osoba ima prebivalište ili boravište – ne odnosi se na osoblje nućno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrba plinom i strujom, zaštitarske službe, novinari, pacijenti, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblj

– prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu

– propusnicu izdaju županijski stožeri

– ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju

– zabrana traje do 8. siječnja

Božinović je potom dodao: “Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice nego se brane putovanja van matične županije. Propusnice služe samo za neodgodive slučajeve.”

Kontakt točka za sve informacije vezane uz propusnice : propusnice@rdd.gov.hr, 0800 80 90, www.epropusnice.gov.hr

Što se tiče osoba koje su već uplatile hotelski smještaj ili kuću za odmor, Božinović je rekao: “Postoji niz opravdanih razloga za izdavanje propusnica. Tu spadaju i osobe koje skrbe o starijima, izvršavanje sudskih odluka na pravo provođenja vikenda s djecom, ali i rezervacija hotela i drugog smještaja do dana stupanja na snagu ove odluke. Oni koji su uplatili, mogu iskoristiti svoj plan.

Ministar zdravlja Vili Beroš se u uvodu osvrnuo na osobe koje su već preboljele koronavirusa: “U okviru dosadašnjih spoznaja oni koji su preboljeli zbog imuniteta se u narednim periodu vjerojatno neće razboljeti. No, zbog prisutnosti virusa mogu ga prenijeti i mogu zaraziti druge osobe. To je jako važno jer i oni koji su preboljeli mogu prenijeti bolest drugima.

Dakle, kao što se pričalo, osobe koje su već preboljele koronavirus, po trenuntim saznajima navodno ne mogu ponovno oboliti od Covida-19 narednih 3 mjeseca, no ono što je važno, kao što je istaknuo Beroš, i dalje mogu biti prenosnici i mogu zaraziti druge osobe.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pexels.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!