fbpx

Starom mostu u Mostaru ne preti skidanje s UNESCO-ove liste, ali vreme je za inventuru

bosnia-2058087_1920

Nakon što je Liverpoolu nedavno oduzet status zaštićenog lokaliteta svetske baštine, i to zbog izgradnje objekata na kultnim dokovima, a koji uključuju i izgradnju stadiona fudbalskog kluba Everton, u brojnim gradovima koji su pod zaštitom UNESCO-a su se upalili alarmi.

Očigledno je kako je UNESCO odlučio pooštriti svoje kriterijume, jer pretnja se nadvila i nad spomenikom Stonehenge, dok se Ohridsko jezero uspelo spasiti sa stavljanja na listu ugroženih spomenika, što je korak koji prethodi brisanju.

Bespravna gradnja

Najvećem gradu na Neretvi, odnosno njegovom Starom mostu i starom gradskom jezgru, pre nešto više od decenije je zbog izgradnje hotela ”Ruža” pretilo premeštanje s liste zaštićenih na listu ugroženih spomenika, piše Avaz.

Iako se Mostar tada spasio, ipak u starom gradskom jezgru već godinama vlada haotično stanje.

Zbog činjenice da je Mostar od 2012. godine bio bez zakonodavne vlasti, dosta toga je izmaklo kontroli, dok federalne instance zadužene za svojevrsni nadzor i zaštitu u tom području nisu previše marile za razne bespravne građevinske intervencije, postavljanje kioska, raznih štandova, uzurpiranje javne površine, ”nicanje” privatnih parkinga, komunalnog nereda i, pogotovo, nečistoću.

Ugledni arhitekta, profesor Amir Pašić mišljenja je da Mostaru ne preti opasnost od gubljenja statusa na UNESCO-ovoj listi, ali, kako naglašava, vreme je za inventuru i hitnu reakciju.

Veruje da će se nova gradska vlast uhvatiti u koštac sa svim problemima u starom gradskom jezgru. Iznosi da su neki koraci ka tome već načinjeni, poput nedavnog formiranja Veća Prostornog plana grada Mostara, ali i činjenice da je Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, na čijem je bio čelu, 2019. godine donela novu odluku za ”Istorijsko gradsko područje Mostara” upravo s ciljem da se u tom delu grada uspostave nove mere zaštite.

Obaveza Federacije BiH

‘Stekli su se uslovi da nova gradska vlast može vrlo efektno i brzo reagovati i prema menadžment planu sve odrediti. Optimističan sam da se sve to može posložiti, i to za svega nekoliko meseci i upravo je ovo moment da se odmah reaguje”, podvlači prof. Pašić.

U novoj odluci Komisije obaveza Grada je da za celi prostor nacionalnog spomenika izradi ažurirani plan upravljanja, a Federacija BiH ažuriranu prostorno-plansku dokumentaciju.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!