fbpx

Stapark u klisuri reke Đetinje – Edukativni centar kojim su zaštitnici prirode nezadovoljni  

0365BDC8-55FB-416E-BBCC-4315E5C8BAA0

Pažnju posetilaca u klisuri reke Đetinje, na korak od Staparske banje, privlači novi zabavni sadržaj – “Stapark”, replika neolitskog naselja kojom lokalna samouprava nastoji da ovo mesto pretvori i u svojevrsni edukativni centar, namenjen prvenstveno najmlađima.
Nekoliko kućica koje podsećaju na naseobine iz mlađeg kamenog doba izgrađeno je kroz projekat “Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE”, vredan 650.000 EUR, koji su zajedno realizovali gradovi Užice i Tuzla, ovdašnja Umetnička škola i Opština Milići u BiH.
– Cilj nam je da ovo naselje bude deo objedinjene turističke ponude klisure reke Đetinje, koja je u proceduri zaštite kao predeo izuzetnih odlika. Jezero Vrutci, manastir Rujno, Donja staparska banja, stara trasa “ćire”, ostaci bosanskog i dubrovačkog puta, neolitsko naselje, ribolovni reviri, kupališta, planinarske i biciklističke staze, hidrocentrala “Pod gradom”, tvrđava Stari grad i gradska plaža čine izuzetan turistički potencijal – naglasila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.
Zabavnim parkom će upravljati lokalna Turistička organizacija, a za posetioce će biti otvoren svakog petka, subote i nedelje – od 15 do 20 sati – uz pratnju vodiča.

Inače, klisura Đetinje je trebalo da dobije viši stepen zaštite, ali je to izgradnjom zabavnog parka postalo neizvodljivo, jer se sada u ovoj doskoro oazi prirode širi infrastruktura, pa su uz asfalt i elektromrežu, i septičke jame uz reku postale deo novog ambijenta.
Zaštitnici prirode su bili protiv urbanizacije klisure koja je dom za nekoliko stotina važnih i ugroženih životinjskih i biljnih vrsta. Uzalud. Pri tome, nedaleko od novog parka se nalazi autentično neolitsko naselje, gotovo potpuno neistraženo, pa je užički Narodni muzej konkurisao za nastavak istraživanja i uređenje autentične lokacije, kada nauka obavi svoj deo posla, ali, takođe, bez rezultata.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!