fbpx

Šta videti u Budimpešti?

E69589E7-3F2F-4D7F-84E0-ECC18D440679

Ovaj grad pruža svojim posetiocima zaista mnogo toga. Od dramatične istorije i raskošne arhitekture, do lekovitih termalnih voda i noćnog života bez premca u istočnoj i centralnoj Evropi. 

Ukoliko se odlučite za Budimpešta putovanje, mi smo za Vas spremili vodič kroz glavni grad Mađarske, kako bismo Vam kroz ovaj tekst pomogli i uputili vas na to, šta je sve potrebno videti, dok ste u ovom prelepom gradu.

Budimpešta kao prestonica Mađarske, predstavlja njen ekonomski, istorijski i kulturni centar kroz vekove unazad. Iako ima približno oko 2 miliona stanovnika, ovaj grad godišnje poseti približno 2,7 miliona turista. 

Mađari su ponosni na ono što im njihova prelepa prestonica nudi i na njen ogroman doprinos evropskoj kulturi. Takođe se ponose svojim jedinstvenim jezikom koji se veoma razlikuje od svih ostalih evropskih jezika.

Budimpešta nudi sve ono što drugi moderni gradovi mogu da ponude u pogledu smeštaja, zabave, kupovine i kulture.

Ukoliko ste posećivali neku zemlju zapadne Evrope, primetićete da pored turističkih atrakcija i restorana ovom gradu ne manjka ni ponuda šopinga i noćnog života, a cene u samom gradu su dosta niže u odnosu na zapadnu Evropu, (što je još jedna od pluseva na strani Budimpešte).

Ukoliko se odlučite na putovanje u Budimpeštu predložićemo Vam po nama neke od najpoznatijih atrakcija ovog grada koje nikako ne biste smeli da zaobiđete.

Naravno tu su i naša Budimpešta iskustva i utisci koje možete da pročitate na sledećem linku – Budimpešta iskustva

1. Parlament

Parlament – lokacija


Zgrada mađarskog nacionalnog parlamenta druga je najveća zgrada ovakvog tipa u Evropi, odmah posle parlamenta u Bukureštu. Projektovao je arhitekta Imre Steindl za proslavu milenijumskog postojanja mađarske nacije 1896. godine.

Iako ova zgrada iz svakog ugla izgleda fantastično, da biste celu zgradu videli u svom punom sjaju, naša preporuka je da je obavezno pogledati sa druge strane reke ili za vreme krstarenja Dunavom.

Zgrada parlamenta ima 691 sobu, kao i impresivnih 19 kilometara hodnika i stepenica.

2. Budimski dvorac

Budimski dvorac – lokacija

Brdo Budimskog dvorca (Varhegy), koje se uzdiže iznad Dunava, sadrži mnoge od najvažnijih gradskih srednjovekovnih spomenika i muzeja. 

Na vrhu brda, nalazi se Budimski dvorac iz 18. veka (Budavári Palota), masivna palata sa 200 soba, koja je zamenila dvorac iz 13. veka izgrađen za zaštitu uporišta od napada Mongola i Tatara.

3. Ribarski bastion 

Ribarski bastion – lokacija

Bastion ribara ili ribarski bastion (Halászbástya) jedna je od najpopularnijih tačaka u gradu za turiste, uglavnom zbog spektakularnog pogleda na grad i Dunav. Ovu neogotičku konstrukciju sagradio je 1905. godine arhitekta Frigies Šulek. 

Sastoji se od sedam kula koje simbolizuju sedam vođa mađarskih plemena, koji su došli u Karpatski basen krajem IX veka.

Izgrađena je između 1890. i 1905. godine, a ime je dobila po srednjovekovnoj ribarnici koja se nekada nalazila u blizini. Priča se da su različite zanatilije bile odgovorne za odbranu različitih delova zidina zamka i da je ovaj deo odbrane bio pod komandom ribarskog esnafa.

Spomenik između bastiona i crkve posvećena je kralju Stefanu (mađarski Ištvan), prvi kralj Ugarske (krunisan oko 1000.). 

Proglašen je za sveca, zbog svojih uloženih napora na donošenju hrišćanstva u Mađarsku. Nosi apostolski krst sa dve prečke – simbol koji mu je dodelio papa prilikom primanja hrišćanstva. Ulaz u sam ribarski bastion je besplatan i naša preporuka je da obavezno posetite ovaj dragulj Budimpešte.

4. Crkva Svetog Mateje

Crkva Svetog Mateje – lokacija

Crkva Svetog Matije (Nagiboldogasszoni-templom ili Mátyás-templom), veoma je bitna znamenitost na brdu Budimskog dvorca. Crkva je završena 1269. godine, i bila je druga po veličini crkvasrednjovekovnog Budima i sedma po veličini crkva srednjovekovnog Ugarskog kraljevstva.

Kralj je izgradio jugozapadni zvonik, obnovio veći deo crkve i dodao gotičke elemente koje danas možemo videti na crkvi. Naravno crkva je posle Drugog svetskog rata rekonstrusiana, jer je kao i veliki deo Budimpešte bila oštećena u ratu.

5. Katedrala (bazilika) Svetog Stefana 

Katedrala – lokacija

Budimpeštanska bazilika Svetog Stefana (Szent Istvan-bazilika) veoma je popularna atrakcija grada, prvenstveno zbog svoje impresivne arhitekture, lepote unutrašnjosti i panoramskog pogleda sa kupole. 

Katedrala je posvećena Svetom Stefanu, svetom mađarskom kralju i osnivaču mađarske države. Izgradnja je počela 1851. godine, ali nakon nekoliko zastoja u izgradnji – uključujući i rušenje njene nedovršene kupole – osvećena je tek 1905. godine. 

Visoka je kao i zgrada parlamenta i oko nje se vodila veoma zanimljiva polemika. 

Rasprava se vodila tokom njene izgradnje, da li je crkva veća od države ili država od crkve. Na kraju crkva i kralj su postigli sporazum, te ja današnja bazilika iste visine kao parlament.

6. Trg heroja

Trg heroja – lokacija

Trg heroja (Hosok tere) nalazi se na kraju avenije Andrassi i u velikoj meri je delo arhitekte Alberta Schickedanza, koji je projektovao i Muzej lepih umetnosti koji se nalazi u blizini trga.

Kao što bi to rekao Đorđe Balašević„zavejani Trg Heroja gde pozeleh da je moja i da uvek bude kao tad“, ovaj trg zaista budi neku specijalnu emociju i jedan je od glavnih i najlepših trgova u Budimpešti.

Trg krasi milenijumski spomenik u sredini i dva muzeja na dve strane: Muzej lepih umetnosti sa leve i Palata umetnosti sa desne strane. 

Na vrhu centralnog stuba nalazi se arhanđel Gavrilo, koji drži mađarsku krunu. Sa obe strane od centralnog stuba nalaze se spomenici koji prikazuju bitne istorijske ličnosti Mađarske. 

Sa južne strane trga nalaze se dve stambene zgrade, od kojih je jedna ambasada Srbije. Zanimljiva priča postoji oko zgrade ambasade. 

Ovu kuću na poklon je dobio Jovan Dučić, od jedne mađarske grofice. Dučić je ovu kuću ostavio u amanet srpskom narodu i svojoj otadžbini Srbiji koju je najviše voleo.

7. Dunavski kej/promenada

Dunavska promenada – lokacija

Dunav (ili „Duna“ na mađarskom) protiče kroz Budimpeštu od severa prema jugu, a na nekim mestima unutar granica grada širok je čak 640 metara

Jedna od najboljih (besplatnih) stvari u Budimpešti je šetnja Dunavskim šetalištem (Dunakorzo). Šetajući promenadom osetićete vekove i istoriju koja je uklesana u svaki kamen ovog šetališta, a šetalište se proteže između Lančanog i Elizabetinog mosta.

8. Vaci ulica

Vaci ulica – lokacija

Glavna pešačka zona u Budimpešti je ulica Vaci (Váci utca). Nalazi se u samom centru gradu i poznata je po velikom broju radnji, restorana, barova i suvenirnica. 

Prva radnja koja je otvorena u ovoj ulici zvala se Alter és Kiss, a otvorena je 1829. godine. Tada je ovo bila vodeća modna kuća u centralnoj Evropi. 

Nažalost danas ova radnja ne postoji, ali naravno postoji mnogo drugih radnji i modnih brendova poput C&A, Zare, New Yorker, H&M, Adidasa, Reserved i mnogih drugih.

9. Budimpeštanska termalna kupatila

Termalno kupatilo Sečenji (Szechenii) – lokacija

Budimpešta je širom sveta poznata po svojim neverovatnim termalnim izvorima, od kojih su mnogi uređeni kako bi građanima, ali i turistima, pružili priliku da se opuste u termama.

Od mnogih takvih atrakcija, prilikom putovanja u Budimpeštu, preporučujemo vam odlazak u najpoznatije termalno kupatilo Sečenji (Szechenii giogifurdo). 

Terme su osnovane 1913. godine, a napajaju ga dva termalna izvora; to je takođe najveći takav objekat u Evropi, sposoban da primi hiljade kupača odjednom u svoja tri otvorena bazena i 15 zatvorenih bazena.

10. Budimpeštanski Zoološki vrt i botanička bašta

Zoološki vrt i botanička bašta – lokacija

Budimpeštanski zoološki vrt i botanička bašta (Fovarosi Allat- es Novenikert), za koji se kaže da je jedan (uz Bečki Zoo vrt) od najstarijih zooloških vrtova na svetu, koji još uvek rade.

13. Krstarenje Dunavom

Jedan od najboljih načina da upoznate Budimpeštu je krstarenje Dunavom. Izleti brodom po Dunavu smatraju se jednim od najboljih rečnih krstarenja na svetu. 

Mnogobrojni brodovi svakodnevno imaju po nekoliko vožnji rekom, a najviše polazaka ima sa Peštanske obale (lokacija). Možete se ukrcati na brod tokom dana ili uveče i uz piće ili večeru uživati u talasima Dunava. Definitivno je potrebno da iskoristite priliku i uživate u panorami Budimpešte sa reke, pa Vam ovaj izlete zaista preporučujemo. 

Izvor: Turistička agencija Novi Sad Lider Travel

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!