fbpx

Šta predviđa prostorni plan aerodroma Morava?

airport-731196_1280

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je javni uvid u Nacrt prostornog plana područja posebne namene mešovitog vojno-civilnog aerodroma Morava.

Aerodrom Morava se nalazi u Lađevcima između Kraljeva i Čačka i predstavlja mešoviti (vojno-civilni) aerodrom u sistemu vazdušnog saobraćaja. Izgrađen je 1967. godine. Vojnim delom aerodroma upravlja Ministarstvo odbrane, a operater civilnog dela aerodroma su Aerodromi Srbije doo.

Aerodrom Morava, koji je jedan od tri komercijalna međunarodna aerodroma u Srbiji, zahteva sveobuhvatan investicioni program razvoja, kako bi se aktivno uključio na tržište civilnog vazdušnog saobraćaja jugoistočne Evrope i sveta, navodi se u planu.

– Cilj donošenja prostornog plana je obezbeđenje uslova za proširenje kapaciteta aerodroma, poboljšanje saobraćajnog položaja i ostvarivanje kvalitetnih veza sa postojećim i planiranim infrastrukturnim koridorima, aerodromima u okruženju, povećanje atraktivnosti područja za razvoj transporta i logistike, industrije i turizma, kao i povećanje nivoa nacionalne bezbednosti – stoji u dokumentu.

Nakon rekonstrukcije, civilni deo aerodroma se planira za obavljanje međunarodnog putničkog i kargo saobraćaja i za obavljanje letova generalne avijacije.

Procenjeni obim vazdušnog saobraćaja na putničkom delu aerodroma biće do 500.000 putnika godišnje, a planirani referentni kod je 4F.

13 zona

Plan obuvata nekoliko zona: Putnička zona, Zona kontrole letenja (SMATSA), Zona generalne avijacije, Komercijalna zona, Zona javnih pristupnih saobraćajnica, Zona manevarskih površina postojeće poletno-sletne staze, Zonamanevarskih površina planirane poletno-sletne staze, Kargo zona, Transportno-logistička zona, Zona tehničkih sadržaja, Eko zona, Zona javnih pristupnih saobraćajnica i Zona za snabdevanje i skladištenje goriva.

Istovremeno sa razvojem civilnog dela razvijaće se i vojni deo kompleksa, odnosno površine specijalnih namena.

Postojeća infrastruktura u vojnom delu kompleksa aerodroma sadrži poletno-sletnu stazu dimenzija 2.265 x 30 m, referetnog koda 3 4C, četiri rulne staze pod pravim uglom i jednu dugačku rulnu stazu paralelnu poletno-sletnoj stazi, koje će biti rekonstruisane.

U delu prema putničkoj zoni, planira se rekonfiguracija i dogradnja rulne staze za pristup parking pozicijama.

Platforma za putničke avione se proširuje fazno u skladu sa potrebama saobraćaja. Gradiće se nova poletno-sletna dimenzija 4.000 x 45 m, a na oba praga nove poletno-sletne staze je planirana okretnica za avione, kao i zaštitne površine poletno- sletne staze (RESA) u produžetku sa obe strane poletno-sletne staze. U blizini oba praga poletanja se planiraju i tri platforme za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja vazduhoplova.

Uz rulnu stazu na platformi planirana planirana je razvija se nov deo kompleksa namenjen razvoju kargo-trasportnih kapaciteta, koji će sadržati kargo terminale, robno-carinske magacine, administrativni centar, garaže i parking prostore.

Zgrada putničkog terminala će se, navodi se proširivati fazno u skladu sa potrebama putničkog saobraćaja, a konačno plansko rešenje predviđa dogradnju i zapadno i istočno u odnosu na postojeći terminal. Terminal je planiran sa jednim nivoom za opslugu putnika, sa horizontalnim razdvajanjem tokova putnika – deo zgrade za dolaske, deo za odlaske.

Komercijalni i poslovni sadržaji

Uz putničku zonu, u neposrednoj blizini putničkog terminala, na ulazu u kompleks aerodroma Morava iz pravca državnog puta IB reda broj 22, planirana se izgradnja komercijalno-poslovnih i hotelskih sadržaja sa pripadajućim parkingom i saobraćajnicom.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!