fbpx

Šta će biti sa turističkim agencijama u Srbiji? – Vaučeri za nerealizovana putovanja veliko finansijsko opterećenje, država sprema nove uredbe i pomoć u vanrednim okolnostima

Travel Agency

Najava da Grčka neće produžiti Uredbu o zamenskim vaučerima za putovanja koja nisu realizovana tokom pandemije koronavirusa, otvorila je problem finansiranja povraćaja novca građanima što je turističke organizacije dovelo u vrlo nepovoljan finansijski položaj.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, YUTA, Aleksandar Seničić u izjavi za list Danas, naveo je kako je u ovom trenutku iskorišćenjo tek 50% svih vaučera i da se radi o sumi od oko 20 mil EUR koju agencije moraju da isplate građanima.

Uredbom Vlade Srbije o ponudi zamenskog putovanja, rok za isplatu novca građanima je od 1. do 15. janura naredne godine. Prema rečima Seničića, ovaj datum je vrlo blizu, a turističke agencije trenutno nisu spremne da u ovom kratkom periodu podnesu veliki finansijski teret zbog čega je predložio produžetak zadatog roka.

Italija je, napominje, produžila rok do 2023, ista procedura se sprovodi i u Španiji ovih dana dok je i Grčka najavila da će raspravljati o produženju roka.

Međutim, u ponedeljak je ministarka turizma Tatjana Matić imala sastanak sa grčkim kolegom Vasilisom Kikiliasom, nakon kog je rekla da grčke vlasti neće produžiti Uredbu i da će agencije u Grčkoj morati da vrate novac građanima.

Produžetkom roka, smatra on, pružila bi se mogućnost većem broju agencija da obezbede novac koji treba da se isplati građanima.

– Treba da se potrudimo da ljudima objasnimo ako budu insistirali na novcu sada da ga neće dobiti. Nažalost, imamo takve zakone da kada nekog terate da isplati novac koji nema taj neko otvori stečaj jer ne zna šta drugo da radi, naročito ako postoje dokazi da je radio kako treba, da nema krivične odgovornosti – rekao je Seničić.

Dodao je i da agencije u Srbiji traže rešenje i da su predložili produženje roka do 1. oktobra naredne godine.

– Da sačekamo da se završi sezona i pokušamo da zaradimo još nešto, a da država možda obezbedi kredite po ugledu na Sloveniju ili Češku, gde su države obezbedile namenske kredite za agencije kako bi mogle da vrate taj novac – kaže Seničić.

Šta država može učiniti za turističke agencije?

Ministarka turizma Tatjana Matić gostujući na Radio televiziji Srbije izjavila je kako turističke agencije moraju da vrate novac za nerealizovana putovanja, ali da podrška države za rešenje ovog problema neće izostati.

Dodala je i da će za agencije koje imaju problema sa likvidnošću Vlada spremiti novu uredbu koja će definisati povoljne načine finansiranja.

Tatjana Matić najavljuje da će se na taj način omogućiti agencijama da podignu kredite sa kamatom od 0,5% i grejs periodom od dve godine.

Kako bi mogle da podignu ove kredite, agencije će morati da dokažu da je novac uplaćen njihovim inopartnerima, a ne korišćen u neke druge svrhe, napomenula je Matićeva.

Ministarstvo pored ove sprema još dve uredbe – jedna će se odnositi na subvencije, odnosno davanje bankarskih garancija agencijama za polise koje su preduslov da dobiju licencu. Na osnovu licence se, zatim, dobijaju polise osiguranja, odakle se isplaćuje novac putnicima.

Treća uredba je zapravo izmena uredbe o zamenskim putovanjima.

Izmenom poslednje uredbe biće omogućen produžetak roka za isplatu novca građanima, ali će to važiti za pojedine zemlje.

– Rok za realizaciju vaučera za zemlje poput Italije, Francuske, Španije, Bugarske i Malte biće, međutim, produžen i moći će da se iskoriste i naredne godine, jer one nisu odobravale turistička putovanja, već samo esencijalna – najavila je ministarka Tatjana Matić.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!