fbpx

Šta će Adi Ciganliji doneti status “predeo izuzetnih odlika”? 

D54437A1-FAE7-4763-8420-CC8B334934C0

Područje Ade Ciganlije uskoro bi moglo da bude zaštićeno i postane “predeo izuzetnih odlika”.
Novi status sačuvao bi ovo prestoničko izletište i omiljeno kupalište od gradnje i zaštitio bogatu floru i faunu koja se prostire na 451 hektaru. Inicijativa je potekla od javnog preduzeća “Ada Ciganlija”, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine.
Kako su za Novosti rekli u gradskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, mnogobrojni su razlozi za stavljanje ovog beogradskog bisera pod zaštitu. Ada ima veliki značaj za očuvanje divlje flore, faune i fungije.
– Grad ulaže velike napore da poveća površine pod zaštićenim područjima na teritoriji grada – rekli su u Sekretarijatu.
Najviša kategorija zaštite na lokalnom nivou predstavlja “predeo izuzetnih odlika”, što bi dobilo područje Ade Ciganlije zbog brojnosti i značaja biodiverziteta koji je tamo prisutan. Ovde bi bili ustanovljeni drugi i treći stepen zaštite. To znači da bi bile zabranjene sve aktivnosti koje bi mogle da promene ili ugroze obeležja i svojstva ovog predela. Tako je, recimo, zabranjeno da se na ovom delu nešto gradi, ili da se seku stabla u većem obimu. Ne bi bilo dozvoljeno ni da se smanji procenat zelenih površina na Adi Ciganliji, ili da se ispuštaju otpadne vode.
Novi status Ade unapredio bi sve ono što poseduje ovaj gradski biser i zabranio sve ono što bi moglo da ga ošteti.
Kako su rekli u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, predloženo je da upravljač bude JP Ada Ciganlija. Kako kažu u ovom preduzeću, upravo su oni bili inicijatori da Ada bude zaštićena.
– Imali smo podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Grada Beograda i nadležnih sekretarijata – navode u JP Ada Ciganlija.

Proglašenje zaštićenog područja omogućilo bi brži i svestraniji rast i korišćenje prirodnih potencijala, a sve u cilju razvoja turističke ponude. I pored novog statusa, Ada bi ostala najveći i najsvestraniji sportsko-rekreativni kompleks u Beogradu. Ono što bismo dobili su uređenije šume i bogatija ponuda u ovom izletištu.
Zavod za zaštitu prirode Srbije napravio je studiju koja je bila na javnom uvidu. Kako kažu u JP Ada Ciganlija, procedura o zaštiti ide redovnim tokom, a celokupna dokumentacija trebalo bi da bude završena u narednih godinu dana.
Batajnički i Zemunski lesni profil
U prestonici postoje dve lokacije koje uživaju status koji bi bio namenjen Adi Ciganliji: Lesni profil Kapela u Batajnici, koji je stavljen pod zaštitu 2014. godine, i Zemunski lesni profil, koji je zaštićen 2013. godine. Ove dve lokacije značajne su zbog svojih geoloških karakteristika. Prošle godine Zavod za zaštitu prirode Srbije dao je predlog o stavljanju pod zaštitu i forlanda leve obale Dunava, koji obiluje bogatim biljnim i životinjskim svetom.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!