fbpx

Srpske kompanije ostvarile značajne kontakte na Ekspo 2020 u Dubaiju

business-3298472_960_720

Kompanije, institucije i startapovi iz Srbije, koji učestvuju na tematskoj nedelji “Svemir” Svetske izložbe u Dubaiju, na centralnom poslovnom događaju u Biznis habu Srbije imali su oko stotinu B2B sastanaka sa privrednicima i naučnicima Azije, Evrope, Amerike i Afrike i očekuju da će dogovori i uspostavljena saradnja ubrzo rezultirati konkretnim poslovima.

– Svi kontakti ostvareni tokom boravka na Svetskoj izložbi na tematskoj nedelji Svemir dobra su osnova za izgradnju dalje poslovne komunikacije, a sve je u rukama samih privrednika i njihove upornosti i spremnosti – ističe Ana Raičević, sekretar Udruženja za metalsku industriju PKS, navodi se u saopštenju Komore.

Kompanije su imale veoma dinamičan program, učestvovale su na ”Space Business Forum-u” gde su se upoznale sa razvojem svemirskih tehnologija, istraživanjima svemira i korišćenjem resursa.

Na Američkom paviljonu razgovarali su sa predstavnicima kompanija Boeing, Jacobs, Lockheed Martin i Starlab Oasis o mogućnostima saradnje i zajedničkih poslova, a održani su brojni bilateralni sastanci i sa predstavnicima UAE, Slovačke, Meksika, Litvanije, Sirije, Argentine i drugih država – podseća Raičević.

Kompanijama su otvorena vrata Aerospace haba u Slobodnoj zoni Dubaija gde već posluju svetski giganti poput kompanija Lufthansa, Generaleletric, Airbus i Amazona, a naše firme imaju povlastice prilikom registracije, zakupa prostora i poslovnog umrežavanja – dodala je predstavnica PKS.

Nastup na Ekspo 2020 Dubai privrednici vide kao priliku za širenje na druga tržišta, od Hong Konga do Njujorka, ali i da se Srbija pozicionira u kosmičkoj industriji i poveže sa svemirskim agencijama u Evropi, Aziji, Americi.

– Na Ekspo 2020 Dubai upoznali smo nekoliko novih potencijalnih partnera kojima smo ponudili naše proizvode. Nakon Dubaija očekujemo početak pregovora za konkretne poslove. Treba biti strpljiv i uporan jer ovakvi poslovi traže vreme od predstavljanja do realizacije – ističe Jelena Ekmedžić iz kompanije Konelek.

Svetska izložba u Dubaiju omogućila nam je kontakte sa predstavnicima kompanija iz avio industrije koje ne bismo mogli lako da ostvarimo samostalno. Zahvaljujući PKS i kancelariji u Dubaiju ostvareni su značajni kontakti, ovo je sjajna inicijativa i uvek ćemo se rado odazivati, dodaje Ekmedžić.

Veselin Banković, vlasnik kompanije SpecTec Middle East koja već dve decenije posluje u UAE i bavi se softverskim rešenjima za industriju brodskog transporta nafte i gasa kaže da su kompanije iz Srbije veoma konkurentne i mogu odlično da se pozicioniraju na tržištima Bliskog istoka u svim segmentima biznisa od IT do industrije hrane zahvaljujući kvalitetu proizvoda, ali i inventivnosti, inovativnosti i kreativnosti naših ljudi.

Otvaranje Biznis haba Srbija, po njegovim rečima, velika je podrška našim privrednicima da se što bolje snađu na ovom tržištu, kvalitetno informišu o svim uslovima poslovanja, predstave i promovišu.

Privrednici su u prostoru Biznis haba predstavili i svoja dostignuća u oblasti avio i svemirskih tehnologija.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!