fbpx

Srednjobosanska skijališta unapređuju imidž i kvalitet ponude

skiing-4835024_1920

U ovoj godini nije bilo većih ulaganja u skijašku infrastrukturu na području Srednjo-bosanskog kantona, budući da su upravnici i vlasnici skijaških centara jako oprezni kada su u pitanju investicije u vreme pandemije. Ono što bi moglo zaista uticati na kvalitetu provedbe zimskih i skijaških aktivnosti jeste najavljeno donošenje Zakona o skijaškim centrima na razini Kantona čime će se znatno unaprediti samo odvijanje skijaških aktivnosti na destinaciji te uvesti red na skijalištima, rekao je direktor Turističke zajednice SBK-a Miroslav Matošević.

– Sve bi to trebalo uticati na bolji imidž Srednjobosanskih skijališta u budućnosti – dodao je.

Do početka zimske turističke sezone, planirana je i registracija apartmana i soba u domaćinstvima budući da su, kaže Matošević, napokon osigurani uslovi za registraciju i legalizaciju objekata u ovom tipu smeštaja čime će se dodatno povećati kvalitet turističke ponude u zimskim destinacijama.

– I ove godine Turistička zajednica SBK će koordinirati sve aktivnosti na uspostavljanju Internog COVID–19 protokola koji se protekle godine pokazao izuzetno uspešnim. U sezoni 2021/2022 cilj nam je osigurati njegovu primenu i na drugim zimskim destinacijama u Kantonu.

Posebnu pozornost, ističe, usmeriće na marketing destinacija kao i u prethodnim godinama, zavisno o stepenu pandemije i merama za ulazak u BiH, s akcentom na domaće tržište, ali i tržište susednih zemalja.

– Prioritet će biti online marketing i produkcija promotivnih video filmova sa naglaskom na online kampanje, te aktivnosti odnosa s javnošću putem medijskih kuća s ciljem osiguranja konstantnog medijskog prisustva naših zimskih centara u domaćim i stranim medijima tokom zimske sezone kao i proteklih godina – objašnjava.

Investicije na čekanju

Matošević kaže da svi skijaški centri u Kantonu, kojih ima sedam, poseduju uslove za noćno skijanje na jednoj skijaškoj stazi i izuzetno su dobro posećeni i popularni.

– Moramo naglasiti da uslove za veštačko zasneženje skijaških staza imaju tri centra – Vlašić, Ranča i Rostovo.

Pandemija COVID-19, ističe direktor Turističke zajednice SBK-a, zaustavila je nekoliko važnih projekata koji su trebali biti realizovani tokom 2021. Na samoj destinaciji Vlašić u prošloj godini došlo je do određenih promena u vlasničkoj strukturi i spajanju nekoliko ključnih hotelskih kapaciteta te su bile najavljene brojne investicije u modernizaciju smeštajnih kapaciteta, ali i ulaganja u brojne turističke programe i projekte.

– Nažalost, prošla godina kod većine poslovnih subjekata koji se bave i žive od turizma iz poznatih razloga je bila izuzetno loša te su bili prinuđeni sredstva planirana za investicije preusmeriti u redovna poslovanja i saniranje nastalih gubitaka uzrokovanih COVID-19 pandemijom.

Interni Winter Safe Destination protokol

Prošle godine Turistička zajednica SBK razvila je Interni Winter Safe Destination protokol kojim su bili obuhvaćeni svi akteri turističke destinacije na planini Vlašić u cilju povećanja sigurnosti, kako turista, tako i zaposlenih na destinaciji.

– Koordinirali smo aktivnostima privatnog sektora – vertikalni transport skijaša, hotelska i druga ugostiteljska preduzeć, te javnih institucija, odnosno Zavoda za javno zdravstvo SBK, Doma zdravlja Travnik i Opštine Travnik, u cilju zajedničkog angažmana na sprovođenju skijaške sezone u novonastalim uslovima – ističe Matošević.

Kako nam objašnjava, ovaj protokol se pokazao izuzetno učinkovit u toku zimske turističke sezone jer je obuhvatio i učesnike javnog i privatnog sektora, te su u veoma kratkom roku i na vreme uspostavili rad sezonske ambulante sa COVID-19 odeljenjem, osigurali svakodnevno testiranje turista kojima je bio potreban PCR test pri povratku u matičnu državu.

– Osigurali smo i primenu paket aranžmana i saradnju između Zavoda za javno zdravstvo SBK i smeštajnih subjekata, odnosno 6 i više noćenja besplatno testiranje, 4–6 noćenja 50% popusta, 2-4 noćenja 25% pousta na PCR testove i sl. Takođe, unutar same destinacije osigurane su free dezinfekcione zone, popust na sredstva dezinfekcije u apotekama, kao i mnoge druge mere.

Interni Winter Safe Destination protokol, podvlači, znatno je uticao na pozitivan imidž destinacije kao sigurne destinacije te je januar bio na nivou 2019. godine dok su ostali meseci bili nešto lošiji.

– Ove godine takođe, osnovni cilj je usmeren na realizaciju zimske turističke sezone u uslovima pandemije te epidemioloških mera unutar BiH, ali i naših glavnih tržišta te ćemo mere iz prošle godine dodatno pospešiti i proširiti njihovu primenu na ostalim zimskim destinacijama u Kantonu.

Matošević kaže da je odnos domaćih i stranih gostiju u protekloj zimskoj turističkoj sezoni bio je 86% domaćih i 14% stranih. Od stranih gostiju prevladavali su gosti iz Hrvatske i Srbije.

– Prema ranijim istraživanjima gosti su najviše zadovoljni odnosom cene i kvaliteta, zatim ljubaznošću osoblja, gostoljubivošću lokalnog stanovništva, gastronomskom ponudom, te sigurnošću. Jak adut planine je i ekologija. Nešto manje turisti su zadovoljni kulturnim životom i zabavom na destinaciji. Takođe, gosti nisu previše zadovoljni ni ponudom izleta. Najveći broj pojedinačnih predloga i sugestija ispitanika odnosi se na nedovoljan kvalitet i broj indirektnih turističkih usluga kao što su bankomati i trgovine, nedovoljan kvalitet skijaških liftova, nekontrolisano prometovanje i gužve unutar destinacije i loš kulturno-zabavni program.

Zajednička ski karta i ove godine

Prošle sezone predstavnici ski centara Jahorina, Ravna planina, Vlašić i Bjelašnica potpisali su ugovor o zajedničkoj karti koja je omogućila skijašima da tokom zimske sezone u periodu od 10 dana mogu skijati na stazama ova četiri centra s jedinstvenom ulaznicom. Matošević objašnjava da je početak implementacije uporabe zajedničke karte za četiri skijaška centra zapravo potpisan u toku odvijanja zimske turističke sezone tj. nakon perioda “visoke” sezone koju uglavnom vežemo za period školskih raspusta što je značajno uticalo ne njegovu nešto lošiju primenu jer većina građana zimske odmore planira u tom periodu.

– Prema najavama i ove godine će funkcionisati sistem zajedničke karte na ove četiri planine i očekujemo znatno bolje rezultate te kreiranje i specijaliziovanih turističkih aranžmana baziranih na skijanju na dve i više destinacija u BiH.

Za kraj nam kaže da je konačan cilj je da u nekom narednom periodu svi skijaški centri u BiH budu deo ovog projekta čime bi se znatno popravio imidž domaćih skijališta te povećala turistička potražnja za Bosnom i Hercegovinom kao zimsko-turističkom destinacijom.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!