fbpx

Središnja Bosna uskoro dobija 98 kilometara biciklističke staze

bike-1778118_1920

Turistička zajednica Županije Središnja Bosna (ŽSB) i Regionalna razvojna agencija REZ spremni su za izgradnju druge deonice biciklističke staze duge 98 km od Lašve do Jajca u okviru projekta “Staza stare pruge”.

Po rečima direktora Turističke zajednice ŽSB Miroslava Matoševića, do sada se radilo na deonici Donji Vakuf – Jajce.

“Uklanjali smo visoko i nisko rastinje na pruzi, imali smo i problema na određenoj deonici dugoj 1,2 km u Jajcu, gde smo izvodili složene građevinske poslove na uklanjanju blatnih površina koje su nastale tokom poslednjih 30 godina. U narednim danima planiramo sanaciju tri mosta, ključna za prelazak i spajanje deonica. Nadamo se uskoro i probijanju tunela Komar zatrpanog 90-tih godina, gde moramo uspostaviti kanale za odvodnju”, rekao je Matošević.

No, to nije sve što je učinjeno na ovom kompleksnom projektu koga je financirala Europska unija.

“Poduzeli smo dosta drugih aktivnosti. U ovom trenutku radimo na postavljanju pet pametnih klupa na stazi, u svakoj opštini po jedna, uspostavi free hotspot zona sistema za reklamiranje biciklizma. Nadalje, web stranica je dizajnirana, punimo je podacima, u fazi smo izrade mobilne aplikacije, storytelling book je završen i on će biti osnova iz koje će biciklistički vodiči učiti”,  dodao je.

Sledeći korak je dogovor i potpisivanje ugovora za sledeću deonicu do Busovače.

“U pregovorima smo da započnemo radove na dizanju visokog i niskog rastinja od travničkog Goleša do opštine Busovača”, pojasnio je Matošević.

Za čitavu priču biće neophodni i biciklistički vodiči, za koje prvi korak ka edukaciji i sertifikovanju započinje sutra.

“Sutra imamo sastanak s biciklističkim klubovima vezano za sertifikaciju vodiča. Trenutno imamo otvoren javni poziv za prijavu, mogu se prijaviti svi, traje do 5. novembra, a besplatna obuka biće održana 13. i 14. novembra. Sve ovo radimo u saradnji s Biciklističkim savezom BiH”, rekao je Matošević.

Projekt “Staza stare pruge” deo je šireg projekta Europske unije u BiH EU4Business, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH potiče razvoj ciljanih sektora.

Za projekt “Staza stare pruge” EU je izdvojila 190.000 evra, dok su Turistička zajednica ŽSB, REZ, pet opština (Vitez, Busovača, Travnik, Donji Vakuf i Jajce) osigurale po 20.000, odnosno 30.000 KM. Projekat je naknadno podržala i Vlada ŽSB s 50.000 KM.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!